Понеделник, 19 Август 2019
Събота, 10 Август 2019 09:22

Жълт код за жеги в 16 области, екстремален индекс за пожари в 4

Жълт код за високи температури е в сила за 16 области на страната за 10 август, сочи справка на сайта на НИМХ.

Предупреждението за високи температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Хасково и Ямбол.

В тези райони се очаква след обяд температурите да надвишават 35 градуса. При тези температури са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 4 области на страната за днешния 10 август.. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони и че пожарите са трудни за овладяване. 

Индексът важи за част от териториите на областите Благоевград, Бургас, Хасково и Ямбол. В останалите територии на тези области важи оранжев индекс. Такъв индекс има и на места в областите Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Русе, Стара Загора. Оранжевият индекс означава, че опасността от пожари е много голяма

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 10 Август 2019 09:22
  Жълт код за високи температури в почти цялата страна

  В Кърджали, Смолян, както и още пет области в Североизточна България - Варна, Добрич, Шумен, Търговище и Разград, температурите ще бъдат по-поносими

 • Събота, 10 Август 2019 09:22
  Проучване: Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо

  Климатичните модели сочат, че температурите ще бъдат още по-високи на около 58% от планетата ни. Най-драматични ще бъдат за развиващите се страни и малки острови

 • Събота, 10 Август 2019 09:22
  Жълт код за сняг и дъжд е обявен в почти цяла България

  Пътищата са проходими при зимни условия, уверяват от АПИ

  В по-голямата част от страната ще се натрупа снежна покривка с дебелина до 10 см, а в южните и югоизточните райони се очаква дъжд до 20 литра на квадратен метър.

  С приближаването на средиземноморски циклон от юг ще започнат валежи, които ще обхванат цялата страна. Те ще бъдат от сняг с изключение на югоизточна България. Очаква се да се образува снежна покривка, която ще бъде по-дебела в Предбалкана, Централна Северна България и високите полета на Западна България, съобщават от НИМХ.

  С преминаването на циклона, в понеделник се очаква валежите от запад да спрат. Във вторник обаче идва нов циклон от югозапад, който ще доведе до нови валежи, но от дъжд. Най-ниските температури през следващите дни ще бъдат в Северна България. Очаква се дневните стойности да бъдат малко под 0 градуса.

  Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, а по усойните и планински райони частично заледени, съобщават от АПИ. Проблемите участъци са обработени, а пътищата са проходими при зимни условия.

  Слаб сняг вали в районите на Мездра; Тетевен и Априлци - област Ловеч; АМ "Хемус", АМ"Тракия", Пирдоп, Гълъбец, и Скравена - областС офия; Картела - област Пазарджик; Студенец - област Пловдив.

  С намалена видимост поради мъгла са следните райони:

  - до 50 м. в районите на Леденика - област Враца; Котел област Сливен; Антоново и Омуртаг област Търговище; АМ"Хемус" област София;

  - до 100 м. в района Б.Слатина, Борован и Криводол област Враца; Троянския проход - област Ловеч; Г. Оряховица и Лясковец - област В.Търново.

Оставете коментар