Неделя, 22 Септември 2019
Понеделник, 12 Август 2019 10:49

Глоба за кметовете, които не съдействат за умъртвяването на домашни прасета

На кметовете от Южна България, които не съдействат за умъртвяването на домашните прасета в дворовете, ще бъде наложена глоба

Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Глобата за първо нарушение е от 100 до 300 лв., за повторно – двойно, и така, докато стигнем до прокуратурата, уточни зам.-министърът.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, отказват да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Снощи изтече удълженият срок, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябваше доброволно да умъртвят животните си. От днес трябва да започне принудително евтаназарине и загробване на останалите животни.

Янко Иванов напомни, че съгласно Закона за ветеринаромедицинската дейност кметовете имат задължение да съдействат на органите на държавата.

По думите му, предприетите мерки към момента са непопулярни, но явно имат ефект, защото в последните дни няма нови регистрирани случи при домашни свине и в свинекомплексите.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Август 2019 10:49
  Започна регистрацията в ЦИК за местните избори

  Очаква се и столичният кмет Йорданка Фандъкова днес да обяви дали ще се кандидатира за нов мандат в София.

 • Понеделник, 12 Август 2019 10:49
  За БАБХ принудителното избиване на прасетата е „доброволно усвояване на месо”

  Като „доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства” беше определено от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) принудителното избиване на свинете по дворовете в областите, засегнати от чумата по свинете.

  Това става ясно от съобщение на агенцията, според което от 2 септември започва на хората, които са заклали прасетата си преждевременно, да се изплаща по 300 лева за дезинфекция.

  „Право на обезщетение имат стопаните с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства”, се посочва в съобщението на БАБХ и уточняват, че графиците за изплащане на обезщетенията вече са готови. Пари ще се изплащат в 21 области. Сумата за дезинфекция е еднаква за всички и не зависи от това колко прасета са отглеждали.

 • Понеделник, 12 Август 2019 10:49
  Целта на БСП на местните избори е да увеличи на 100% броя на кметовете си

  Целта на БСП на предстоящите местни избори е да увеличи на 100 процента броя на кметовете си. Това заяви в Русе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която пристигна в града, за да присъства на областната конференция на партията

Оставете коментар