Петък, 22 Ноември 2019
Понеделник, 12 Август 2019 10:49

Глоба за кметовете, които не съдействат за умъртвяването на домашни прасета

На кметовете от Южна България, които не съдействат за умъртвяването на домашните прасета в дворовете, ще бъде наложена глоба

Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Глобата за първо нарушение е от 100 до 300 лв., за повторно – двойно, и така, докато стигнем до прокуратурата, уточни зам.-министърът.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, отказват да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Снощи изтече удълженият срок, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябваше доброволно да умъртвят животните си. От днес трябва да започне принудително евтаназарине и загробване на останалите животни.

Янко Иванов напомни, че съгласно Закона за ветеринаромедицинската дейност кметовете имат задължение да съдействат на органите на държавата.

По думите му, предприетите мерки към момента са непопулярни, но явно имат ефект, защото в последните дни няма нови регистрирани случи при домашни свине и в свинекомплексите.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Август 2019 10:49
  Паркирани над 100 броя кувьози

  Колите на кметовете на ГЕРБ предизвикват втори пореден ден възмущение в социалните мрежи, още повече след изказването на министър Горанов, че местните данъци и такси били много ниски:

 • Понеделник, 12 Август 2019 10:49
  Горанов: Местните данъци в България са изключително ниски

  „Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството”, предупреди финансовият министър

 • Понеделник, 12 Август 2019 10:49
  БАБХ: От 8100 проби за африканска чума от диви прасета 44 са положителни

  Българската агенция по безопасност на храните изследва средно по 2000 проби от диви прасета за Трихинелоза и Африканска чума по свинете (АЧС) на всеки ловен излет тази година. За 1 месец, от началото на ловния сезон на 5 октомври до 3 ноември, в Модул "Лов“ са въведени данни за отстреляни 8160 диви свине. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Оставете коментар