Сряда, 19 Февруари 2020

Събота, 17 Август 2019 16:25

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг

Китайските медии разпространиха снимка, на която са заснети четирима от ръководителите на протестите в компанията на ръководителя на политическата секция на консулството на САЩ

 

Възникнаха сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг, когато въоръжени с щитове и гумени палки, полицейски групи в Хонконг в събота вечер започнаха операция по разпръскване на демонстрантите в континенталната част на Хонконг, съобщи местен телевизионен канал, цитиран от TACC.

Редовни антиправителствени протести се провеждат в събота в различни части на Хонконг. В някои квартали шествията не бяха разрешени и полицията пристъпи към тяхното разгонване.

Хиляди проправителствени активисти проведоха голям патриотичен митинг в центъра на града в подкрепа на властите и полицията. Протестиращите държаха китайски знамена, изпяха химна и осъдиха радикалните активисти за техните провокации, насилие и размирици.

Междувременно китайските медии разпространиха снимка, на която са заснети четирима от ръководителите на протестите в Хонконг в компанията на ръководителя на политическата секция на консулството на САЩ.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В  четвъртък говорителката на Министерството на външните работи Хуа Чунин отговори на въпроси на журналисти относно заявленията на САЩ по хонконгския въпрос, след като Доналд Тръмп заяви в Туитър, че Китай първо трябва да се справи хуманно с Хонконг, а после да търси постигане търговско споразумение. В отговор китайското външно министерство заяви, че хонконгските дела са вътрешна работа на Китай.

Припомняме, че масовите протести в Хонконг започнаха преди два месеца. Организаторите посочиха като причина за тях законопроект, иницииран от местните власти, който трябваше да установи механизъм за екстрадиция от Хонконг в континентален Китай на лица, заподозрени в нарушаване на китайски закони или издирвани от китайските власти. Под обществен натиск ръководителят на местната администрация оттегли законопроекта от дневния ред, но това не спря вълната от протести.

Снимка на Boyan Chukov.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 17 Август 2019 16:25
  Заразените с коронавируса в Китай надхвърлиха 68 000

  Близо 600 общо са потвърдените случаи на зараза в 25 страни. В петък Египет съобщи за първия случай на вируса на своя територия. Той е първи и за Африка

 • Събота, 17 Август 2019 16:25
  Тръмп и Ердоган обсъждат прекратяване на кризата с Идлиб

  "Победата на сирийския президент Башар Асад в провинция Идлиб, последен бастион на джихадистите и бунтовниците в Сирия, е неизбежна", заяви руският външен министър Сергей Лавров

 • Събота, 17 Август 2019 16:25
  Д-р Николай Михайлов: Борисов е блясък на българската мизерия, феноменално постижение на нашето малодушие

  Това, което извършиха американците, е патетична глупост с възпитателна цел. Пъдят Русия от България и Миталов от САЩ. Точно толкова смешно, колкото и глупаво. Направиха го по американски грубо, но тъй да се каже, чистосърдечно. И с дълбоко съзнание за правота. Широко рекламираната „свобода“, с която започна българският преход, не прилича на себе си, не ухае на карамфил, а на сяра. В нещо (американците) заприличаха на СССР, в друго – на бардак. А това натъжава.

Оставете коментар