Сряда, 19 Февруари 2020

Сряда, 21 Август 2019 16:17

Строителната фирма незаконно ползва терен под мост на АМ „Струма“ като автопарк

 „Грома Холд“ отдавна ползва терена от над 10 декара, изключителна държавна собственост

 

Строителната фирма, която изгради автомагистрала „Струма“ от Кулата до Сандански, ползва незаконно голям терен под мостово съоръжение и в сервитута на магистралата край благоевградското село Бяло поле. Това заявиха в отговор на въпроси на „Хоризонт“ на БНР от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), като разпоредиха незабавно премахване на камионите и строителната техника. От компанията заявиха, че на този етап няма да коментират случая.

Мощната строителна фирма „Грома Холд“, позната в недалечното минало като „Агромах“ отдавна ползва терена от над 10 декара, изключителна държавна собственост, като автопарк за строителната си и пътноподдържаща техника. Под виадукта край село Бяло поле ежедневно се паркират и леки автомобили. В непосредствена близост до  магистралата е и основната база на дружеството.

По повод заповедта на Председателя на УС на АПИ след пожара край Дупница за спешна проверка на всички съоръжения по  големите пътни артерии в страната за това дали се използват нерегламентирано  пространствата под тях и терени от сервитута им, поискахме отговор на следните въпроси:

Законно ли е обособяването на  охраняем автопарк за строителна  техника, камиони и леки автомобили , намиращ се под мостовото съоръжение и в сервитута на АМ „Струма“  край благоевградското село Бяло поле? Знае ли за този случай АПИ  и има ли някаква договореност с фирмата? Представлява ли това потенциална опасност?

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В отговор на въпросите ни от пресцентъра на пътната агенция отговориха следното:

„Агенция „Пътна инфраструктура“ е разпоредила на строителната фирма в срок до 23 август да премахне наличната техника, разположена под съоръжението при 87-ми км на АМ „Струма“. От дружеството е изискано и почистване на подмостовото пространство. Преместената пътноподдържаща техника ще бъде разположена на друг терен, с който фирмата разполага“.

Дали ще се предприемат наказателни мерки за незаконното и безвъзмездно използване на  държавната собственост, и то в продължение на години, от отговора не става ясно.

Голямата строителна компания „Грома Холд“ беше изпълнител на два големи участъка от автомагистрала Струма - от Кулата до Сандански, в момента изгражда отсечката  от Благоевград до Крупник и е един от кандидатите за участъка в Кресненското дефиле - посока София.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 21 Август 2019 16:17
  Снегът блокира България

  Обилните снеговалежи през цялата нощ създадоха сложна обстановка навсякъде в страната. Драматична е ситуацията в Старозагорска област след падналите снеговалежи и бурният вятър, предаде БГНЕС.

  20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток. Проходът на Републиката и Шипченският проход са затворени. Затворен е и пътят Мъглиж - Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън - град Шипка. За движение е затворен и пътят Шейново - Казанлък, където има снежни преспи.

  Влак 3636 за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите, след което напрежението беше възстановено. Работата на пътно поддържащите фирми е затруднена заради силния вятър. Ограничено е движението на всички превозни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка.

 • Сряда, 21 Август 2019 16:17
  АПИ: Близо 290 км пътища са ремонтирани през 2019 г. със средства от ЕС

  Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани през 2019 г. със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и Програмата за териториално сътрудничество Интеррег V-A Гърция - България. Двете програми се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. В основния ремонт на отсечките са вложени около 255 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

 • Сряда, 21 Август 2019 16:17
  Борисов инспектира изграждането на тунел „Железница“ (видео)

  Най-дългият пътен тунел у нас на АМ „Струма“ да се съревновава със строителството на големия тунел на Шипка, заръча премиерът

   

Оставете коментар