Сряда, 19 Февруари 2020

Четвъртък, 22 Август 2019 11:10

Бомбените заплахи към няколко летища и медии не могат да се определят като терористични, смятат експерти

За изпращане на заплашителните съобщения са използвани интернет ресурси на доставчици извън територията на България

 

Продължава разследването на серията бомбени заплахи, които бяха отправени към четири летища и медии у нас в сряда.

До момента се знае, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани интернет ресурси на доставчици извън територията на България. Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация, съобщават от пресцентъра на МВР.

Под прицела на кибертерористите бяха четирите големи летища в страната - София, Бургас, Варна и Пловдив. Сред получателите на имейла със заплахите бяха и няколко телевизии, вестници и онлайн медии. Наложи се евакуацията на десетки служители. Оказа се, че България е част от масова атака, която се разгръща в Европа.

От ГДБОП обясниха, че подобни съобщения за заплахи за поставени взривни устройства са били получени ден преди това в медии в различни държави-членки на ЕС. Главната дирекция за борба с организираната престъпност работи по установяването на точния източник на изпратените съобщения.

Пред БНР Любомир Тулев, бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП, заяви, че не би определил тези заплахи като терористични.

"Не всички елементи от деянието, поставени в Наказателния кодекс са изпълнени, но със сигурност се е целяла поставяне в затруднение на летища, на медии. Каква е истинската цел е трудно да се предвиди, още повече, че е правена и на територията на няколко други държави на територията на ЕС. Няма информация дали това не е с цел шета на много високо ниво, или нещо се цели. И ако се цели, какво точно е това", обясни той в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Според Тулев налице е тенденция да се използват компютърните технологии в много конвенционални престъпни дейности.

Тулев посочи, че мейлът с бомбена заплаха, който е бил получен в БНТ, е изплатен от мейл провайдер, базиран в Швейцария.

Мнение, че не става въпрос за тероризъм изрази и Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери, в студиото на Нова ТВ.

„Без значение къде се намираш, можеш да се свържеш с този сървър и да изпратиш имейла. Това не може да се счита за терористична заплаха. Явно, че целта е да всее смут в хората, паника”, коментира той.

„Доскоро не бяхме толкова интересни за кибератаки, докато не стана случая с изтеклите данни от НАП. Само можем да гадаем какви са мотивите. Дори и деца могат да направят подобно нещо, всеки би могъл да го е изпратил този имейл”, коментира Павел Георгиев, член на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар