Понеделник, 06 Април 2020

Събота, 31 Август 2019 15:27

Мащабна операция на спецслужбите срещу наркобанда в Бургаско

Арестувани до момента са 10 човека. Сред тях има криминален контингент и държавни служители

От ранния следобед вчера на територията на общините Бургас, Камено и созополските села Зидарово и Габър тече специализирана акция на ГДБОП, жандармерията и Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, предава Флагман.бг.

По информация на Флагман.бг се разследва Организирана престъпна група (ОПГ) за отглеждане и разпространение на наркотици.

„Тъй като акцията се провежда под ръководството на самия директор по "Вътрешна сигурност" в София, смятаме, че предстои арест и на бургаски полицаи. Методиката, по която бяха извършени арестите, говори за постъпателност, разпитите трябва да доведат до разобличаване на вътрешен човек от системата“, каза източник на Флагман.бг.

Оперативно-издирвателният екип от ГДБОП е наблюдавал ОПГ-то около месец – заснети са достатъчно кадри, включително и с дрон, в района между селата Зидарово и Габър, община Созопол.

Става въпрос за огромна обработваема площ с 4 хиляди броя професионално отглеждани растения канабис. Дейността на групата е била проследявана до момента на пласиране на стоката като суха маса.

Официално земята се е обработвала под прикритието на земеделска площ за отглеждане на дини и чушки.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Разработката на ГДБОП е започнала, след като местен човек е забелязал фотоклетките в района, които са служели за предупреждение, ако външен човек направи опит да приближи канабисовата нива. Самата дейност по отглеждането на растенията и пласирането като стока напомня изцяло прийомите на колумбийската наркомафия, каза източник на Флагман.бг, наблягайки на факта, че подобна организация е невъзможна без покровителство от страна на ченге.

В хода на разследването на мащабна наркоплантация край созополските села Габър и Зидарово става ясно, че са били включени основно сили на Криминалния отдел на ОД на МВР в Бургас, които в продължение на повече от месец са осъществявали денонощно наблюдение. Флагман.бг узна, че заснетите кадри с дрон и движението на хората във и около плантацията маркирана с тайни фотоклетки, също е заслуга на бургаските криминалисти.

По данни на Флагман.бг част от задържаните 10 лица вече са освободени, тъй като са били с полицейска мярка „задържане под стража“ за 24 часа. Предстои да бъдат повдигани обвинения.

Флагман.бг разполага и с информация, че разследващите могат да се опрат изцяло на записи от СРС-ата, в които се разбира кой каква роля е играел в групата.

Час преди старта на арестите един от членовете се хвали каква имотна придобивка за стотици хиляди левове предстои да получи вследствие на доходоносния бизнес.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 31 Август 2019 15:27
  Спецпрокуратурата и ГДБОП ликвидира банда за трафик на хора

  Според първоначалните данни участниците в групата набирали и склонявали жени от България да проституират в Гърция, транспортирали ги до там и контролирали дейността им на място

 • Събота, 31 Август 2019 15:27
  На вниманието на „Киберпрестъпност“ при ГДБОП: Нова онлайн измама

  Нов вид парична измама плъзна по електронните пощи

 • Събота, 31 Август 2019 15:27
  Хиляди мигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската граница

  Хиляди мигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската граница. На извънредно заседание гръцкото правителство обяви нови извънредни мерки заради ситуацията, като в следващия месец няма да приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани, предаде БНР.

  Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да проникнат от турска на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се преминали по река Марица. Срещу тях е повдигнато обвинение за нелегално преминаване на границата. Гръцката армия започва днес военни учения по границата и е забранено преминаването на хора, съобщават от министерството на отбраната на южната ни съседка.

  Съветът за национална сигурност, ръководен от премиера Кириакос Мицотакис, реши да се засилят силите по охрана на сухопътната и морска граница.

  "Срещу Гърция се упражнява асиметрична заплаха", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. На извънредното заседание на Националния съвет за сигурност се взе решение за прехвърляне на военни и полицейски части от вътрешността на страната към сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море.

Оставете коментар