Понеделник, 01 Юни 2020

Понеделник, 02 Септември 2019 16:31

Банките масово вдигат такси въпреки милиардната си печалба

Това се случва на фона на усилията на ЕС да осигури лесен и евтин достъп до банкова сметка на всеки европейски гражданин

 

Банките у нас, чиято печалба удари 1 млрд. лв. към края на юли, масово планират вдигане на такси през септември и октомври по често използвани и чувствителни за гражданите услуги, става ясно от уведомления на сайтовете им, пише Мediapool.

Това се случва на фона на усилията на ЕС да осигури лесен и евтин достъп до банкова сметка на всеки европейски гражданин. Освен това, от 15 декември се очаква рязко поевтиняване на трансграничните плащания в евро в ЕС. Според промените в законодателството ще се уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро за услуги като кредитни преводи, плащания с карта или теглене на пари в брой с таксите за съответните национални плащания.

Нарастващите постъпления от такси не са основният, но са все по-важен компонент в печалбата на родната банкова система, която е на рекордни нива в последните години въпреки ниските, близки до нула, лихви. Банкери твърдят, че огромната печалба в последните две години се дължи най-вече на намалелите разходи за обезценка на лоши кредити заради изчистването на портфейлите.

От данните на БНБ към 31 юли се вижда, че нетният доход от такси на банковата система към 31 юли тази година е 640 млн. лв., което е с 30 млн. лв. повече от миналата година. Нетният доход от лихви пък е 1.616 млн. лв., което е с 35 млн. лв. повече в сравнение с юли 2018 г. Разходите за обезценка са намалели с 50 млн. лв., а печалбата на банките се е увеличила с 95 млн. лв., което е ръст от 10% на годишна база.

Най-голямата финансова институция у нас УниКредит Булбанк, която тази пролет изнесе в Италия печалба от 430 млн. лв., променя част от таксите си от 16 октомври, става ясно от уведомление на сайта ѝ. Поддръжката на разплащателна сметка ще скочи от 2.50 лв. на 3 лв., а на спестовна – от 2 лв. на 2.50 лв. Вътрешнобанковият превод поскъпва от 1.50 лв. на 2 лв., а междубанковият в левове – от 3.50 лв. на 4 лв. Таксата за включване или отказване на комунални/периодични плащания се вдига от 2.50 лв. на 3 лв. Самите комунални плащания пък поскъпват от 1.20 лв. на 2 лв. Тегленето на суми от сметка също поскъпва. Ако сумата е до 1000 лв., таксата се вдига от 3 лв. на 4 лв. Поддръжката на разплащателна сметка с дебитна карта се вдига от 2 лв. на 2.50 лв.

Банка ДСК пък прави промени за клиентите си физически лица от 18 септември, основно в частта за преводите, съобщава финансовата институция. Вътрешнобанковият превод скача на 2 лв. от досегашните 1.50 лв., а междубанковият става 4 лв., което е с 1 лв. по-скъпо от досегашната такса. Също от 18 септември Банка ДСК увеличава месечната такса за основна дебитна карта Mastercard Space и Visa Space. Институцията вече ще удържа по 4.15 лв. на месец вместо досегашните 3.75 лв.

Миналата година Банка ДСК обяви печалба от 217 млн. лв., което е спад със 17% заради по- ниските приходи от лихви. Нетните доходи от такси и комисиони на банката за 2018 г. бяха 162 млн. лв., което е с 8 млн. лв. повече в сравнение с предходната година.

От 1 октомври и ОББ прави промени в тарифата за граждани. За теглене на каса до 2000 лв. вече ще се удържат 0.35% от сумата, но не по-малко от 3.50 лв. Изходящият превод в системата на ОББ скача от 1.50 лв. на 2 лв., а междубанковият – от 3 лв. на 4 лв. (чрез онлайн или мобилно банкиране 0.90 лв.). Директният дебит, тоест преводите за плащане на битовите сметки на клиентите, се увеличава на 2 лв. в системата на ОББ и на 4 лв. при превод в друга банка.

ПИБ (Fibank) засега не е публикувала уведомление за промяна на масовите такси. Поддържане на разплащателна сметка в банката струва 2.50 лв. на месец, а ако към нея има и дебитна карта – 2 лв. Тегленето на суми до 2000 лв. струва 2 лв. Вътрешнобанковият превод в ПИБ е на цена от 1 лв., а междубанковият – 2.50 лв. Директният дебит е 2 лв. между клиенти на ПИБ и 2.50 лв., ако една от сметките е в друга банка, става ясно от действащата тарифа на финансовата институция.

Петата по големина банка у нас - Пощенска банка, има нова тарифа от 19 август. Според нея обслужването на разплащателна сметка излиза 2.50 лв. на месец. Теглене на сума до 2000 лв. струва 0.35%, но не по-малко от 3.50 лв. Вътрешнобанковият превод все още е на цена от 1.50 лв., а междубанковият – 3.50 лв. Директният дебит в банката струва 3.50 лв.

източник: Мediapool

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 02 Септември 2019 16:31
  Горанов: 8 инструмента за 4.5 млрд. лева в помощ на хората и бизнеса

  Изготвили сме презентация с обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс, които сме адаптирали към периода на кризата и които очакваме да ангажират, под 8 различни инструмента, 4,5 лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд.

 • Понеделник, 02 Септември 2019 16:31
  БНБ утвърди проекта на банковата асоциация за разсрочване на дълговете

  Управителният съвет на Българската народна банка утвърди представения от Асоциацията на банките в България (АББ) проект на Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества - финансови институции във връзка с извънредното положение, въведено от Народното събрание на 13 март 2020 г. Това съобщават от БНБ.

 • Понеделник, 02 Септември 2019 16:31
  Fibank представи новата Visa с дизайн на Олимпийските игри

  За първи път в България Fibank в сътрудничество с Visa започва предлагането на новите дебитни и кредитни карти Visa с дизайн, посветен на предстоящите летни Олимпийски игри в Токио 2020

  „В партньорство с Visa първи в България предлагаме на своите клиенти новите карти Visa, които са със специален дизайн на Олимпийските игри. Картите вече се издават в голямата клонова мрежа на Първа инвестиционна банка в цялата страна. Кредитните карти имат допълнителни преференциални условия за нашите клиенти“, сподели г-н Никола Бакалов – Изпълнителен директор на Fibank.

  Новите кредитни карти Visa с дизайн на Олимпийските игри се предлагат без такса годишна поддръжка за първата година и без лихва за първите 4 отчетни периода. При новите кредитни карти Visa payWave, които са безконтактни, има възможност за лимит до 50 000 лв. или тяхната равностойност в евро или щатски долари.

  От 03.02.2020 г. до 31.03.2020 г. всеки клиент на ПИБ, който е издал своята нова дебитна или кредитна карта Visa Tokyo 2020, ще участва в томбола за следните награди:

  Специална награда: пакет за двама „Олимпийски игри“, организиран от Visa и включващ пътуване до Атина, Гърция и допълнителни активности към него;

  Седмични награди: Луксозен уикенд за двама в 5-звезден хотел с включени гурме и спа процедури;

  Дневни награди: спортни аксесоари – раници Adventure Duffel Bag.

  „Visa е горд световен партньор на Олимпийските и Параолимпийските игри до 2032 г. и сме щастливи, че днес заедно с Fibank можем да представим новите дебитни и кредитни карти Visa със специален дизайн на Олимпийските игри. Създадени, за да изтъкнат и прославят духа на спортистите от България на Олимпийските игри в Токио 2020, картите, които се издават от днес, са резултат от трайното ни партньорство и ангажимент да съдействаме на нашите клиенти да бъдат иновативни“, каза Севдалина Василева – Генерален Мениджър на VISA за България, Гърция и Кипър.

  Резултат с изображение за „Fibank представя новата Visa с дизайн на Олимпийските игри“

  Резултат с изображение за „Fibank представя новата Visa с дизайн на Олимпийските игри“

Оставете коментар