Вторник, 25 Февруари 2020

Петък, 06 Септември 2019 11:51

В София се провежда конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите

Проф. д-р Генчо Начев ще е президент на Световната асоциация на гръдна и сърдечно съдова хирургия от тази есен до есента на 2020 г.

В София започва 29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи, който ще продължи до 8 септември.  Очаква се за форума да пристигнат близо 1500 гости от цял свят, видни хирурзи от трите специалности – гръдна, съдова и кардиохирургия. Регистрираните участници са от повече от 40 страни от целия свят. Сред лекторите са и 25 от най-изтъкнатите световни хирурзи от трите специалности.

Фокус на събитието са новостите в хирургията и сложните белодробни трансплантации, за които България тепърва подготвя специалисти. 

Сред широкия кръг теми, които ще разглеждат участниците в световния конгрес, са новите технологии и иновациите в областта на кардиохирургията, спешната коронарна хирургия, гръдната и торакоскопската хирургии, неонаталната кардиохирургия, съдовата хирургия, предизвикателствата пред гръдната и сърдечната трансплантации 50 години след началото и др. Сред акцентите на научната програма ще бъде и съвместната сесия между различните световни, европейски и български съсловни дружества и тяхното ефективното взаимодействие в областта на новите медицински открития и практики

Премиерът Бойко Борисов участва в откриването на конгреса. Той подчерта, че българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване, което е над 8 процента от брутния си вътрешен продукт.

Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма", подчерта министър-председателят.

Борисов каза, че няма нова медицинска техника на световния пазар, която да не е закупена веднага в страната ни. 

"За радост машините има и кой да ги управлява в лицето на прекрасните много добре подготвени български хирурзи, техните екипи, сестри, лекари, санитари в сферата на гръдната хирургия, сърдечната и съдовата. Благодарение на вашия професионализъм, не само че оцеляват хората в този страшен бич, тези заболявания, но и максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно да продължаваме да държим високия ръст на БВП, който произвежда България. Фактът, че и вчера въпреки конкуренцията проф. Кехайов събраха десетки страни на своя конгрес, днес на 29-тия конгрес на сърдечните и съдови хирурзи, това е огромно признание за българската медицина, за лекарите, сестрите, санитарите, за всички, които работят тази професия. Поздравявам тези над 40 страни, които са изпратили на днешния конгрес свои представители. Благодаря на проф. Начев за поста, който е символичен за това, което Бълагрия прави в тази сфера. Разбира се, едно светило като проф. Джеймисън е сред нас. На този изключителен празник, който имаме българите още веднъж добре дошли и успех на конгреса", заяви още премиерът.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Председател на Организационния комитет на конгреса е проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. "За мен е чест и привилегия да ви приветствам в София. Ние българите се славим в прословуто гостоприемство и аз искрено вярвам, че ще имате възможност да му се насладите от първа ръка. Изключително съм благодарен на проф. Джеймисън за това, че ме убедиха и избраха София и мен самия да бъда домакин на този 29-ти конгрес. За мен е истинско удоволствие, че сред нас днес са толкова много отличени хирурзи от цял свят", заяви при откриването на конгреса проф. Начев. Той изрази увереност, че след като се запознаят с програмата, ще се проведе конгрес с ползотворни за всички срещи и дискусии.

Всяка година четири години предварително търсим подходящо място за провеждане на 29-тия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия, каза проф. Стюард Джеймисън, председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия. "Сред изискванията за подбор на правилното място за конгрес на четири години на първо място да изберем красива и интересна държава. Друго изискване е държавата да бъде член на Световното дружество", допълни още той.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че присъствието на проф. Джеймисън и провеждането на форума в България са оценка за работата на българските кардиохирурзи.

Здравният министър поздрави проф. Начев за честта да бъдете президент на световната асоциация на гръдна и сърдечно съдова хирургия от тази есен до есента на 2020 г. „Този избор е символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите и кардиохирурзите към нас, както и за значителния ни принос в международен мащаб. За нас е гордост, че едно от светилата е наш сънародник", заяви още Ананиев.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 06 Септември 2019 11:51
  Румен Радев: Скандалът с къщата в Барселона засяга България в международен план

  Президентът Румен Радев отрече да има нещо общо с публикацията за "Къщата в Барселона". Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя от испанския вестник.

 • Петък, 06 Септември 2019 11:51
  Министри на здравеопазването ще обсъждат в Рим мерки срещу коронавируса. Д-р Ангел Кунчев: Очакваме да заработят още две лаборатории за диагностика

  Министрите на здравеопазването от Италия и съседните ѝ страни ще заседават в Рим, за да предприемат мерки срещу новия коронавирус, заразил много хора в Италия, съобщават световните информационни агенции.

  Досега са установени 230 случая, починалите вече са седем.

  Премиерът Джузепе Конте предупреждава, че разпространението на вируса може да повлияе силно върху икономиката, като все още няма възможност да се направят по-точни прогнози за последиците.

  В коментар по повод разпространението на новия коронавирус Covid-19 в Италия националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е и заместник-председател на Националния кризисен щаб, сформиран вчера, посочи, че има много хора, които, особено по време на грипния сезон, проявяват симптоми на заболяване, но това не бива да бъде повод за паника.

 • Петък, 06 Септември 2019 11:51
  Фалшиви новини за Борисов заляха социалните мрежи

  Борислава Йовчева била на заплата в Министерство на правосъдието, Борисов продал на Божков криминалните му регистрации, Гешък пък казал, че Борисов ще лежи 20 години – това са част от фалшивите новини, появили се в някои сайтове

Оставете коментар