Сряда, 22 Януари 2020
Събота, 07 Септември 2019 10:51

Крум Зарков: Да говорим за политика и за бъдещето

Промяната на публичната среда е първа стъпка към промяната на управлението

"Решението за кандидат-кмет на София предстои, то ще бъде взето на 11-ти. Мая Манолова е много силен кандидат и с евентуалната подкрепа на БСП има всички шансове да спечели в София. Затова очаквам един много конструктивен разговор в сряда". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на ИБ на БСП Крум Зарков пред Нова ТВ. По думите му след това БСП ще може да влезе в дългоочаквания от жителите на София дебат за това как трябва да се развива градът.

Народният представител посочи още, че БСП има обща програма за местните избори, а във всеки регион тя има своите специфики. В София тя също ще бъде разгледана и одобрена на предстоящата конференция, така че всеки кандидат, подкрепен от БСП, ще трябва да се съобразява и с нея. Крум Зарков изрази мнение, че местната власт е трудна и сложна работа, като по думите му там политиката не е по-малко остра и сложна отколкото на национално ниво, а често пъти е и по-важна. "Нека да апелираме за масово участие на изборите", продължи той.

"Хората търсят единство. Създава се доста сериозно напрежение срещу модела "ГЕРБ" и начина, по който се консумира властта. Всеки, който не е съгласен с този модел съвсем логично може да се намери в една обща коалиция, визия или програма", подчерта Зарков. Той добави още, че БСП е партия със сериозен потенциал.

"В обществото съществува очакване да се излезе над партийните разделения, да се обяви нов курс на развитие, да се създаде нова среда на публичен дискурс. БСП разбира и се опитва да отговори на тези очаквания - както с усилия вътре в самата партия, така и показвайки, че може да гласува доверие включително на хора, които са извън нея", каза още той.

Относно предстоящата кампания, Зарков посочи, че най-важното е тя да протече по качествено различен начин - да се говори за политика и за бъдещето, а не да се замерват различните кандидати с най-долни компромати. "Промяната на публичната среда е първа стъпка към промяната на управлението", категоричен бе той.

Зарков засегна и темата за спазването на законите и разделението на властите: "Трябва да се спазва Конституцията на страната и да може всички институции, които са призовани да се контролират една-друга, да си влязат в ролята. Добрият, качественият контрол върху изпълнителната власт би бил полезен за самата нея - това е нещо, което правителството очевидно не разбира. Мнозинството в Народното събрание е приело друга стратегия - да бъде един гумен печат на решения, които се спускат от Министерски съвет. Критиката не винаги е атака, често може да бъде и полезна".

Winbet - победата е емоция! (18+)

По повод предложението на левицата министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента, Зарков поясни:  "Важно е премиерът да дава отговори на въпроси, които стоят пред обществото. Това е начинът на контрол. И предишното, и по-предишното събрание имаха блиц-контрол - това означава, че поне веднъж в месеца премиерът, вицепремиерите идват в парламента и в продължение на два часа отговарят на въпросите на всички народни представители".

По думите му за последните две години и половина премиерът е идвал по-малко от пет пъти, за да отговаря на въпроси, защото въпросите към него се отклоняват, защото той е разпределил ресорите така, че да не стигат въпроси до него, а вместо това - да бъдат поемани от различните министри или зам.-министри. "Видяхме и практиката за превеждане на пресконференция без преса и брифинг без микрофони", посочи още народният представител.

Относно предложението на БСП за премахване на съкратеното производство, Зарков коментира: "Ние предлагаме - нека съкратеното производство има, но когато става дума за онези, които водят до смърт или тежка телесна повреда, процесът да върви по нормалния ред, присъдата да не бъде автоматично намаляване, а такава, каквато съдията прецени, че съответства на деянието".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар