Сряда, 11 Декември 2019
Събота, 07 Септември 2019 12:19

Украинските моряци, задържани от Русия, бяха окончателно освободени

Русия и Украйна ще разменят общо 70 затворници

Украинските моряци бяха освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада Людмила Денисова, заяви адвокат Николай Полозов, представляващ интересите на един от моряците, съобщава TACC.

"Не знам процедурата за размяната на другите затворници, но що се отнася до моряците, всички 24 са били освободени под личната гаранция на Денисова. Тя гарантира за това, че в бъдеще моряците ще участват в разследванията на руските разследващи органи. Как точно ще се проведат тези действия, засега аз мога да кажа", каза защитникът.

Правителствата на Русия и Украйна се споразумели да разменят помежду си общо 70 души, задържани от властите в Москва и Киев, съобщава AFP, като се позовава на информация на украинското правителство. Според източникът, разменени ще бъдат по 35 задържани лица и от двете страни.

На летището в Москва вече кацна самолет с украински опознавателни знаци, за който се предполага, че ще транспортира украинските затворници, пристигнали от „Лефорово“ в Киев.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Киев ще проведат мащабен обмен на задържани лица, преговорите за които се водят от известно време. Както отбеляза държавният глава на Руската федерация, това може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между двете страни.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

По информация на ТАСС, осъденият в Русия за подготовката на терористични актове в Крим Олег Сенцов, също може да е сред затворниците, които ще бъдат разменени с Украйна.

На 13 май Сенцов заедно с Генадий Афанасиев, Александър Колченко и Алексей Чирний бяха обвинени в създаване на терористична организация. Сенцов беше осъден на 20 години затвор, останалите на 7 до 10 години. Вероятно те в момента са на път да бъдат освободени, заяви пред журналисти шефът на правозащитната организация „Агора“ Павел Чиков.

снимка: ТАСС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар