Четвъртък, 09 Юли 2020

Събота, 07 Септември 2019 12:26

Протести в няколко града срещу Стратегията за детето и законодателството за деца

Управляващите казаха, че стратегията за детето е спряна, но в същото време гласуваха изменения в 29 нормативни акта, които са пряко свързани с нея, каза Бисер Русенов от Организацията за закрила на българските граждани, която е инициатор на протеста

В София стотици се събраха на  протест срещу вероятните промени на 27 закона, засягащи социалното законодателство за  децата и блокираха движението по бул. "Цар Освободител", съобщава БНР.

В Бургас млади семейства с деца протестираха против Стратегията за детето, която според тях "управляващите прокарват чрез изменения в наредби и нормативни актове". 

„Спрете социалното отвличане на децата“, “Не на джендър обучението“, „Спрете геноцида върху семейството“ бяха част от призивите на издигнатите от тях плакати. Управляващите казаха, че стратегията за детето е спряна, но в същото време гласуваха изменения в 29 нормативни акта, които са пряко свързани с нея, каза Бисер Русенов от Организацията за закрила на българските граждани, която е инициатор на протеста. 

Притеснаваме се,че се обезличава ролятя на родителите и това ще доведе до морален упадък на обществото ни, заявиха протестиращите. Те се обявиха и срещу ранното сексуално обучение на децата, което вече е залегнало в една от променените наредби. В края на месеца се подготвя голям протест в София, заявиха още организаторите.

Многоброен протест събра пред козирката в центъра на  Варна хора от различни възрасти, основно  семейства с малки деца .Те заявиха, че събират подписи за сезиране на Конституционния съд и отмяна на промените, които прокарват т.нар.норвежка идеология "Барневерн", според която нормалните семейства и приемните са с еднакви права, а деца се отнемат от родителите и по анонимни сигнали на съседи. Протестното шествие премина през централната част на града покрай общината, където хората оставиха детски играчки и продължиха до офиса на норвежкото консулство в морската столица.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Протести са насрочени и в други градове.

Според организаторите има идея да се прокарват принципите на спряната Стратегия за детето. От социалното министерство вече опровергаха твърденията. 

В Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград са планирани автопоходи, а в Русе автошествие до Дунав мост.

Според родители, новите законодателни мерки застрашават българското семейство. Опасенията им са свързани например с текстове за извеждане на деца по сигнали. 

Междувременно от социалното министерство разпространиха позиция, че се противопоставят на "неверните твърдения" в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от първи януари и че те са с подкрепа на децата и техните семейства.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар