Четвъртък, 24 Септември 2020

Вторник, 10 Септември 2019 14:13

Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта

Урсула фон дер Лайен обяви ресорите на членовете на екипа си

Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта. Това обяви новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ресорът на българката в предишния мандат на Комисията се казваше "Образование, култура, младеж и спорт".

"Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения", заяви фон дер Лайен.

При избора на членовете от екипа си тя е спазила половия паритет. Сред еврокомисарите има 14 мъже и 13 жени. 8 от тях са от предишния състав на ЕК. Освен българският представител Мария Габриел, на поста комисар остават Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис и Марош Шефчович.

След като вече е ясно разпределението на ресорите, Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, включително за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и, ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата комисия.

Урсула фон дер Лайен предлага в състава на ЕК да има осем заместник-председатели, включително това число върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания). Заместник-председателите отговарят за водещите цели на ЕК. Те ще ръководят работата по въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката, съхраняването на европейския начин на живот.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и еврокомисари.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Холандия) ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер (Дания) ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги.

Останалите петима заместник-председатели са Жозеп Борел, Вера Юрова, (Чехия), Маргаритис Схинас (Гърция), Марош Шефчович (Словакия), Дубравка Шуица (Хърватия).

- Жозеп Борел (Испания) - понастоящем е министър на външните работи се кандидатира за заместник-председатели с ресор "По- силна Европа на световната сцена";

- Вера Йоурова (Чешка република) - е бивш член на Комисията "Юнкер". Тя се кандидатира за заместник-председател с ресор "Ценности и прозрачност";

- Маргаритис Схинас (Гърция) - е бивш член на Европейския парламент, дългогодишен служител на Европейската комисия и ще отговаря за ресор "Съхраняване на европейския ни начин на живот";

- Марош Шефчович (Словакия) - беше заместник-председател на Комисията "Юнкер". В новата ЕК ще отговаря за "Междуинституционални отношения и перспективи";

- Дубравка Шуица (Хърватия)  - е член на Европейския парламент и ще поеме "Демокрация и демография". Дубравка Шуица ще ръководи от страна на Комисията и работата по Конференцията за бъдещето на Европа.

Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен заяви: "Искаме да вдъхнем нови сили на демокрацията в Европа. Това е наша обща отговорност. Демокрацията е нещо повече от гласуване на избори на всеки 5 години. Демокрацията означава гласът ни да бъде чут и да можем да участваме в изграждането на обществото."

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Кандидати за еврокомисари са още:

- Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за "Бюджет и администрация" и ще се отчита пряко пред председателя на ЕК;

- Дидие Рейндерс (Белгия) ще бъде еврокомисар по правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона;

- Мария Габриел (България) е предложена за еврокомисар по иновациите и младежта;

- Стела Кириакидис (Кипър) е предложена за еврокомисар по здравеопазването;

- Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за енергетиката;

- Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме международното сътрудничество;

- Силви Гулар (Франция) ще отговаря за вътрешния пазар;

- Ласло Трочани (Унгария) ще отговаря за политиката на съседството и разширяването на ЕС;

- Фил Хоган (Ирландия) е предложен за еврокомисар по търговията;

- Паоло Джентилони (Италия) ще бъде еврокомисар по икономиката;

- Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще бъде еврокомисар по околната среда;

- Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за работните места;

- Хелена Дали (Малта) ще отговаря за въпросите за равенството;

- Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за земеделието;

- Елиза Ферейра (Португалия) ще бъде еврокомисар за сближаването и реформите;

- Рована Плумб (Румъния) ще бъде новият еврокомисар по транспорта;

- Янез Ленарчич (Словения) ще поеме управлението при кризи;

- Илва Йохансон (Швеция) е предложена за еврокомисар по вътрешните работи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар