Неделя, 31 Май 2020

Вторник, 17 Септември 2019 11:14

Борисов на форум за киберсигурност: Както мразим крадци и убийци, така трябва да мразим и хакерите

В столичен хотел стартира форум „Взаимодействие между публичната и частна сигурност за противодействие на киберзаплахи. На него ИТ експерти представиха начините, по които могат да ни хакнат профилите в социалните мрежи или банковите сметки.

"Поздравявам всички по повод Деня на София и днешния голям християнски празник", заяви в началото премиерът Бойко Борисов.

"Поздравявам и организаторите на форума. Както всичко в живота по-лесно се троши, отколкото изгражда. Поздравявам младите хора, които са тръгнали в другата посока. Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите", разкри министър-председателят.

"Има много талантливи младежи, които ако впрегнат усилията си в добри дела, ще изкарват повече пари. В ГДБОП заплатата е 1500 лв. за ИТ специалисти, а в частния сектор заплатата е 10 000 лв. Само хората с голяма кауза ще дойдат да работят за държавата. Таванът на заплатите пречи да привлечем достатъчно квалитетни хора", допълни Борисов.

"Трябва да има нетърпимост към хакерската дейност. Сега тръпна за суперкомпютъра, какво ще му се случи и какви поразии ще го застигнат. В момента му изграждаме къщичката", каза премиерът.

"Редно ли е вместо за заплати и пенсии, да даваме стотици милиони, за да се защитим от хакерите. Няма голяма организация, която да не е хакната - дали руска или американска", попита Борисов.

"Колегите от едно районно са ми разказвали по какъв съвременен начин се крадат коли. Сядат на компютъра едни перфектно обучени младежи, ама иначе са хайдуци", разкри Бойко Борисов.

"Дал съм на Горанов да мисли начин за по-високи заплати за държавния ИТ сектор. Новият бюджет ще позволи такива увеличения” разкри министър-председателят.

„В днешната ситуация можем само да работим съвместно с всички граждански организации, стопански инициативи, защото защитаваме и хората, и бизнеса, а оттам и държавната сигурност. Сигурно могат много примери да се дадат още. Сигурно много може да се говори. Сигурно можем да бъдем упрекнати, че недостатъчно пари се дават в този сектор за защита. Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в Министерствата достатъчно квалитетни хора. От конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавия остава само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват „Благодаря“, заяви още Борисов.

Разчитаме както във всяка сфера на борба с престъпността на гражданите и организациите за киберсигурността, каза още премиерът .

Winbet - победата е емоция! (18+)

Според него въпросът е обществото да впрегне специалистите да работят в полза на държавата, бизнеса и на другите. „Колкото повече улесняваме – ето Агенция по вписванията. Преди колко години всичко е било на хартия. Колко услуги искаме и сме ги направили такива, че да не ходиш да се редиш на опашки. Като ги слушам в рамките на половин час те могат да направят всякаква поразия в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да защитаваме системите от няколко човека. Те се познават. Със сигурност“, допълни още министър-председателят и посочи, че в мрежата не е толкова анонимно, колкото хората от по-старото поколение си мислят.

„Държави има, които забраниха „Фейсбук“, „Туитър“. Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната“, изтъкна още Борисов.

Работи се активно по въвеждането на електронното управление, каза пред журналисти министър-председателят.

„Работят активно, виждате стотици вече са възможностите по електронен път. Пак казвам най-големите централи в света се върнаха на механичните пишещи машини. Ако няма неприязън към тези хора, ако това се счита за модерно и колко е готино да си хакер и ние се отнасяме с такава толерантност към тях, нищо добро не ни очаква“, каза премиерът Борисов по адрес на хакерите.

„Помолих обществеността да има нетърпимост, както към всеки друг крадец, престъпник, всеки, който вреди. Това е една детска площадка като направиш, отиваш да я счупят. Това е по същия начин. Ние искаме да облекчим гражданите, да може колкото може повече платформи да има за електронно обслужване. Ако някой ги руши, ще се върнем пак на механичните пишещи машини“, допълни още Борисов.

На въпрос дали трябва да се промени Наказателния кодекс за хакерите, Борисов посочи, че има предложения за промени. „Вижте, те законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Не може след всяко престъпление да променяме закона и да правим по-тежки наказания“, обясни министър-председателят.

По отношение на заплатите, министър-председателят заяви, че таваните са такива, че в тази сфера и те варират от 10-15 хил. лв. нагоре. „Не може всяко министерство да си позволи такива специалисти на такива заплати. През електронното управление може пет-десет човека да назначим на по-високи заплати. Дал съм на финансовия министър да мислят варианти, да може като проведем конкурса да вземем добри и качествени специалисти“, допълни още министър-председателят. Той посочи, че е реалистично от новия бюджет.

"Цвета Караянчева е добре, попитах я със СМС. Знам каквото и вие знаете", завърши Бойко Борисов пред журналисти.

Източник: Епицентър

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар