Неделя, 09 Август 2020

Четвъртък, 19 Септември 2019 14:16

Рейзи урежда с жилища за „социално слаби“ платежоспособни курортисти

Кметът на Созопол продължава да се разпорежда с общински имоти като бащиния

Въпреки че Прокуратурата повдигна обвинения на кмета на Созопол Панайон Рейзи за присвояване на общински средства в размер на 2 милиона лева, разбираме, че той необезпокояван продължава да чувства общината като своя.

BIG5 научи, че кметът на Созопол Панайот Рейзи е издал заповед, с която одобрява нова улична регулация и изграждането на нов квартал с 18 броя нови УПИ.

Официално посочените мотиви в заповедта са: 1. настъпили изменения в обществено-икономическите условия; 2. обособяване на самостоятелни урегулирани поземлени имоти за предоставяне на отстъпено право на строеж на лица с установени жилищни нужди за изграждане на социални жилища; 3. оптимизиране на инженерните мрежи.

Параметрите на поредното застрояване в Созопол са:

- Зона А - плътност на застрояване 20%, минимално озеленяване - 70%

- Зона Б - плътност на застрояване 50%, минимално озеленяване - 40%

За да се осъществят строителните намерения на недосегамия кмет на Созопол, се заделя огромен административен капацитет, време и финансови средства за преобразуване на общинска земя - публична общинска собственост, предназначена за отдих, култура и спорт – която става частна общинска и веднага парцелирана за жилищно строителство за социално слаби и безимотни, нуждаещи се от жилища.

В Созопол, обаче, социално слаби няма!

Според източници на BIG5 от Община Созопол, Рейзи е задействал бърза процедура за разпродажба на парцелите, без дори да са отразени в кадастъра. На новите собственици в рекордно къси срокове се дават визи за проектиране. Хората на Панайот Рейзи експресно одобряват техническата документация и издават разрешения за строителство.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Всеизвестно е, че такива процеси навсякъде из страна текат с години (с изключение замените на Цветан Цветанов, за да се сдобие с апартамент с асансьор). В случая в Созопол, обаче, процедурата е направо експресна. За „уникалния созополски експертен съвет” са достатъчни няколко месеца, при това без дори да се спазват необходимите по закон и норми времена между отделните етапи.

Изграждането на новото селище за „социално слаби“ е синхронизирано с изграждането на новия път (около 150 м), към новия квартал с използване на европейско финансиране и то в размер достатъчен за изграждането на 1 км магистрала. В същото време на урбанизираната градска територия, основна входно-изходна пътна артерия на гр. Созопол, с изключително интензивно натоварване от МПС и пешеходци в участъка от „Паметника на подводничарите” до къмпинг „Златна рибка” няма тротоари, няма банкети, няма пешеходни пътеки.

Според жители на Созопол неконтролираното строителство унищожава защитени природни сини скали и тотално погазва одобрените за строителство параметри: плътността на застрояване е 100%, а озеленяването е 0%. Височината на сградите е на 4-5 етажа, вместо на два, а подпокривното пространство е обитаемо за жилищни нужди, което не присъства в заповедта за строителство.

Жителите на Созопол са изправени пред поредните местни избори, на които очакват отговор на въпросите: Къде е контролът на общинското, областно, държавно ниво? Къде са еколозите (явно теренът не е включен по грантов проект)?

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар