Четвъртък, 24 Октомври 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019 15:04

Транспортната комисия в ЕП отхвърли искането за изтегляне на пакета „Мобилност“

Транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли днес предложението пакетът „Мобилност“ да бъде изтеглен от Европейската комисия

Заседанието на транспортната комисия продължи по-малко от десет минути. В началото председателката Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг, който бе вносител на предложението камионите да се връщат в страната - отправна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и вече няма да е докладчик по пакета. Новият координатор е шведът от същата партия Юхан Даниелсон.

Пред „Хоризонт“ вносителят на искането за изтеглянето на пакета - евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, коментира резултата така:

„Със сигурност не е положителен, малко разочароващ, идва следващата седмица, така че готвим се за него тогава, когато гласуваме дали да се даде мандат, но не очаквам да има по-добро представяне от това. Ясно е, че мнозинството е категорично срещу нашата позиция“.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Председателката на транспортната комисия Карима Дели съобщи, че следващото заседание е във вторник. Тогава ще се гласува дали да започнат преговорите по пакета. Ако вотът бъде положителен, започват преговори със Съвета и Комисията.

Новата комисия трябва да поеме функциите си от първи ноември.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 19 Септември 2019 15:04
  България и още 5 държави настояват за преразглеждане на пакета "Мобилност". Искането е разпратено на всички институции, които имат отношение по въпроса

  Премиерите на България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния са изпратили писмо до европейските институции, в което настояват за преразглеждането на пакета „Мобилност“, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

  Мотивът за искането за преразглеждането е замърсяването на околната среда при връщането на камионите в страната – отправна точка на всеки 4 седмици, обясни в Брюксел премиерът, който е там за заседанието на лидерите на страните членки на ЕС.

  „И като връщаме камионите към периферните държави, трябва да питаме дали замърсяват въздуха. А и това е ново разделение, това е един доста съществен бизнес за всичките държави от периферията, така че го подписахме и го изпратихме с цел преразглеждане“, каза Бойко Борисов.

  „Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл“, коментира Борисов пред медиите.

  В писмото, инициирано от шестте европейски държави, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС.

 • Четвъртък, 19 Септември 2019 15:04
  ЕП одобри кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“

  Отправени бяха критики към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

  Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европарламента след тричасовово изслушване одобриха единодушно кандидатурата на българския кандидат за ЕК Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“.

  Въпреки критиките към името на ресора „Иновации и младеж“, представянето на Габриел бе оценено високо. И двете комисии бяха критични към това, че в името на портфолиото липсват „култура“ и „научни изследвания“.

  Говорителят от ЕНП в комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Илър даде висока оценка на Габриел. Групата на социалистите и демократите в ЕП написа в Туитър: Очакваме Габриел да претвори думите си дела. Образованието, изследванията, иновациите и културата са ключови за Европа и ние настояваме за конкретни действия според разработения дневен ред.

   

  Мария Габриел бе изслушана от двете комисии снощи, когато започна обръщението си на български език: „Радвам се, че много от инициативите му в предишния ресор с този може да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците“.

 • Четвъртък, 19 Септември 2019 15:04
  Иво Христов към Мария Габриел: Опростете процедурите, отделете повече средства за учените и университетите в Източна Европа

  Г-жа Габриел трябва да убеди българското правителство и премиер, че бъдещето не минава през асфалтовите магистрали, а през магистралите на знанието, 

Оставете коментар