Понеделник, 01 Юни 2020

Сряда, 25 Септември 2019 11:15

Тръмп с остра националистическа реч пред ООН

Президентът отрече глобализма, обяви социалните мрежи за заплаха

Свят на патриоти, не на глобалисти, независими нации, които се смятат за специални – това бяха основните послания в речта на американския президент Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН. Словото му предизвика небивал интерес.  Според  стопанина на Белия дом "бъдещето принадлежи на суверените и независими нации, които защитават гражданите си, уважават съседите си, както и разликите, които правят всяка страна специална и уникална".

Това е националистическа доктрина, представена пред най-многостранната организация в света, коментира СиЕнЕн. Припомняме, че медията е един от основните критици на президента, а нейни репортери имат забрана за достъп до Белия дом, пише "Дума".

И в речта си пред ООН Тръмп не пропусна да нападне медиите, най-вече социалните. Според президента те имат „антиконсервативен уклон“. Малък брой социални медийни платформи придобиват огромна власт за това какво виждаме и какво можем да кажем. Едно свободно общество не може да позволи на социалните медийни гиганти да заглушават гласовете на хората, обяви американският президент.

Тръмп обясни, че се надява да сключи „прекрасно“ търговско споразумение с Великобритания след излизането й от Европейския съюз. Говори и за търговската война с Китай и разкритикува нелоялните според него търговски практики на Пекин. По думите му икономическия модел на Китай зависи от мащабни пазарни бариери, големи държавни субсидии и кражба на интелектуална собственост.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Президентът, освен това, поиска драстична реформа в Световната търговска организация, защото имало държави, които я използвали със зла умисъл. Тръмп конкретно обвини Китай в това. 

Американският лидер не подмина и мигрантската тема. Обясни, че всяка страна има право да защитава границите си. Той се обърна към нелегалните мигранти, които се опитват да влязат в САЩ, като заяви, че докато е президент, Вашингтон ще защитава границите си.

Тръмп отправи поредни закани към Иран. Предупреди, че ще засили санкциите, ако Техеран „продължава провокативното си поведение в Близкия изток“.

източник: "Дума"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар