Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 26 Септември 2019 16:05

Кирилов: Готов съм с предложения за законови изменения за предсрочното освобождаване на затворници

"Готов съм с конкретни предложения за изменения в закона по отношение на условното предсрочно освобождаване на лишени от свобода".

Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), което той председателства, съобщи „Правен свят“.

Кирилов посочи, че идеите му са във връзка с въвеждането на касационен конктрол върху актовете на въззивния съд относно освобождаването на затворници. Предложенията на правосъдния министър в момента са подложени на обсъждане сред юристи. Кирилов уточни още, че финалният вариант на промените ще бъде готов най-рано в началото на другата седмица, като се очаква те да бъдат внесени в Народното събрание от негови колеги от ГЕРБ.

Нуждата от промени в закона във връзка с процедурата по предсрочно освобождаване на лишени от свобода възникна, след скандала с освобождаването от затвора на убиеца Джок Полфрийман. Тричленен състав на Софийски апелативен съд, с председател ръководителят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев, освободи австралиеца над 6 години и половина по-рано.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Освен факта, че мотивите на състава предизвикаха вълна от възмущение сред обществото и правните среди, формата на акта, подписан от Калпакчиев и колегите му, беше "определение", вместо изискуемото по закон "решение".

Това процесуално нарушение бе и един от мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото по предсрочното освобождаване на Полфрийман и спиране на изпълнението му.

Към момента искането на Цацаров, което той направи по молба на близките на убития студент Андрей Монов, се намира във Върховния касационен съд.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 26 Септември 2019 16:05
  ВСС прегласува Иван Гешев за главен прокурор

  Кандидатът се нуждае от 17 гласа, ако ги получи, президентът е длъжен да подпише указа.

  Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще прегласува днес кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

  До процедурата се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста. Сградата на ВСС от снощи е под охрана. Очакват се протести „за” и „против” избора на Гешев за нов главен прокурор.

  Иван Гешев беше избран за ръководител на държавното обвинение на 24 октомври. Подкрепиха го 20 от членовете на ВСС, а четирима бяха „против”. Той беше единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му беше белязана от множество протести и контрапротести.

 • Четвъртък, 26 Септември 2019 16:05
  Иван Гешев: Не се притеснявам от "поправителен изпит". Някои хора се страхуват от закона

  Цацаров: Отново ще подкрепя избора на Иван Гешев за главен прокурор

 • Четвъртък, 26 Септември 2019 16:05
  Подсъдим по КТБ, шефът на БОЕЦ и Митьо Очите готвят провокация пред ВСС

  Триото по всякакъв начин не иска да допусне избора на Гешев на поста обвинител №1, защото има пряк интерес да избегне осъдителни присъди за себе си и покровителите си

Оставете коментар