Петък, 05 Юни 2020

Петък, 27 Септември 2019 12:21

Корнелия Нинова: Постигнахме малка победа

Предложението на БСП против намаляването на присъди при тежки престъпления ще се гласува преди ваканцията на парламента

„Във връзка с нарастващото напрежение, настояваме до излизането във ваканция на парламента да бъде гласуван на второ четене нашият законопроект за промени в НПК.  Той премахва съкратеното производство и намаляването на присъдата при признаване на вина”. Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България” Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя добави, че на председателски съвет по това  предложение на БСП е решено във вторник да има извънредно заседание на правна комисия, на което законопроектът да се обсъди. На заседанието е решено да има  съкратен срок от три дни между първо и второ четене и гласуване в зала в седмицата преди парламентът да излезе във ваканция.

„Предложението на Министерския съвет за промени в НК, с които оставят сегашното положение и просто променят намаляването на присъдата от 1/3 на 1/5 няма да се гледа в тези срокове. Постигнахме малка победа”, заяви пред журналистите Нинова.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на БСП призова за разум при разглеждане на двата закона за намаляването на присъдите.

„Искаме 30 минути почивка и извънреден председателски съвет с участието на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Подаваме ръка съвсем добронамерено, а не партизирано. Нека да се съберем и разумно да решим въпроса с няколкото законопроекта, които приехме в сряда, касаещи съкратеното съдебно производство и в частност- случая в Сотиря и които се изключват взаимно, заяви Нинова по време на парламентарните дебати.

Тя коментира, че днес в Сливен има гражданско неподчинение, а полицията прави изявления, че няма да допусне гражданите до съда. 

„Напрежението нараства, а националната подписка стига вече почти 50 000 подписа. Призоваваме за разум. Не можем да оставим два взаимно изключващи се закона да действат едновременно. Трябва да решим въпроса днес”, категорична бе Нинова. 

Тя добави, че на 14-ти октомври парламентът излиза във ваканция и този въпрос  не бива да остава нерешен дотогава.

„Рискуваме напрежението в страната да нарасне и естествено след това да прехвърлите вината на опозицията, която яхвала протестите. Трябва да решим въпроса днес и да отговорим на очакванията на хората за справедливо решение от Народното събрание”, категорична бе Корнелия Нинова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар