Понеделник, 06 Юли 2020

Четвъртък, 03 Октомври 2019 10:15

Правителството оряза драстично обещаните пари за заплати на сестрите

След серия протести на медицински сестри, на 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 милиона лева субсидия за болниците. „Около 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри", заяви тогава министър-председателят Бойко Борисов. А здравният министър Кирил Ананиев добави "С направеното предложение ще постигнем като цяло заплатите, които са предвидени като начални в колективния трудов договор – 950 лв". Средствата обаче така и не стигат до болниците.

Причината – месец след като кабинетът одобри субсидията, издаде ново постановление, с което редактира старото. И сумата е намалена от до 50 млн. лв. на до 6 млн. лв. – или повече от 8 пъти. Новата сума е дадена на общински болници, на такива, които оказват психиатрична помощ, и които лекуват пациенти с туберкулоза. От Лекарския съюз твърдят, че не знаят за редакцията.

"Нямам представа какво се е случило, защото в крайна сметка постановлението наистина беше до 50 милиона, разпределени по правилата на наредбата на министъра, заяви пред bTV д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Наредбата определя критериите и реда за субсидиране на лечебните заведения за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Съответно по нея не се дават пари на всички, нито пък се дават директно за заплати. Т.е. още в началото е било ясно, че това не е механизъм за пряко увеличение на възнагражденията, казва медицинската сестра Надежда Маргинова.

Тя работи в сливенската болница, а в почивките пътува до София, за да продължи да протестира – пред здравното министерство. По думите й, "Много колеги повярваха, че това ще се случи, защото все пак от такова високо ниво като се направи анонс, трябва да се изпълни".

И въпреки че през май кабинетът редактира решението си, през септември премиерът продължава да твърди, че парите са дадени.

"Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са", коментира на 12 септември министър-председателят Бойко Борисов.

Няколко дни по-късно в ефира на "Тази сутрин" по bTV здравният министър обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите.

”Парите са отишли в лечебното заведение, но, разберете, те отиват на базата на заработката, която са направили. Министърът на здравеопазването не увеличава заплати, министър-председателят не увеличава заплати, ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите за възнаграждения" - обясни Ананиев на 18 септември.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Отправихме въпросите си към здравното министерство с покана за интервю, оттам отговориха писмено.

Обясняват, че заради отпуснатите по-рано през февруари 30 милиона лева, лимитът за субсидия към болниците е достигнат. Затова постановлението на кабинета е редактирано и сумата значително намалена.

Остава обаче неясно защо тогава първоначално са одобрени допълнителни 50 милиона лева. "Това беше една лъжа, това беше откровена една лъжа", коментира медицинската сестра Надежда Маргинова.

През май, когато кабинетът редактира постановлението си, Надзорът на Здравната каса взе свое решение – да освободи 50 милиона от резерва си, които да отидат за увеличение на цените на клинични пътеки. Тези пари обаче не заместват обещаните от правителството – категорични са и Лекарският съюз, и членове на Надзора на Касата. 

Когато се обещаваха парите за увеличение на заплатите на медицинските сестри от правителството, тези 50 милиона ги нямаше". Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пред БТВ.

"Обещаните заплати бяха лъжа. До нас парите не са достигнали. Има прехвърляне на топката, заяви една от протестиращите медицински сестри. Трябва да го кажем ясно - дълбоки проблеми в здравеопазването има“, допълни г-жа Димитрова.

Кацаров потвърди, че е имало отпуснати пари, но само малка част от тях са достигнали до лечебните заведения. Медицинската сестра попита министър Ананиев защо е обещал увеличение на заплатите им? „Реалното увеличение е 100 лева и то беше даде, за да спрат протестите. Освен това оставките в Карлово не са оттеглени. От 16 октомври детското отделение остава без лекари и сестри“, категорична бе сестрата. „В бутафорния протест на КНСБ на 7 октомври ние няма да участваме“, даде заявка тя.

Този протест на КНСБ изглежда странно, след като те участват в управлението на НЗОК, подчерта д-р Стойчо Кацаров.

По думите му, има неефективно харчене на пари на данъкоплатците, произтичащо от неразумно определените цени на здравни услуги.

„Средствата трябва да се увеличат, но и да има по-строг контрол на разходване на средствата“, подчерта сестрата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар