Вторник, 21 Януари 2020
Петък, 04 Октомври 2019 10:34

Ловджии: Новите мерки за лов на диви прасета са неефективни срещу АЧС

Те твърдят, че най-добрият метод за справяне с разпространението на заразата е елиминиране на всички заразоносители

С редица нововъведения и мерки за биосигурност утре стартира лов на диви прасета с цел намаляване на популацията на дивите прасета, които са основен разпространител на африканска чума по свинете. Ловците смятат, че новите промени за лов на диви прасета са неефикасни и няма да спрат разпространението на африканската чума по свинете, съобщава БНТ.

Според новите правила за лов на диви прасета, ловджиите ще имат право да излизат в три, а не както до сега в два дни от седмицата. Графиците за лов ще се съобразяват с тези на ловните стопанства.

Новите мерки обаче са неефикасни според ловджиите и няма да спомогнат за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. Ловджиите твърдят, че новите правила може да повторят грешките, които според тях са допуснати при справянето с африканската чума по свинете.

Припомняме, че след забраната за лов с кучета, която беше въведена миналата година, ловците излязоха на протест.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Утре ще излезем да ловуваме на лов, макар, че доста са ни ограничени мерките за ловуване, макар, че пак имаме мерки, които според нас не са правилни. Например ако отстреляме прасе и излезе положителна пробата, на нас пак ще ни забранят лова. И ние си повтаряме същите грешки, които направихме и миналата година“, коментира пред БНТ ловджията Андрей Каракечиев.

Според ловджиите мерките, които се предприемат за отстраняване на африканската чума по свинете са неефективни. Те твърдят, че най-добрият метод за справяне с разпространението на заразата е елиминиране на всички заразоносители.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар