Петък, 14 Август 2020

Петък, 04 Октомври 2019 10:34

Ловджии: Новите мерки за лов на диви прасета са неефективни срещу АЧС

Те твърдят, че най-добрият метод за справяне с разпространението на заразата е елиминиране на всички заразоносители

С редица нововъведения и мерки за биосигурност утре стартира лов на диви прасета с цел намаляване на популацията на дивите прасета, които са основен разпространител на африканска чума по свинете. Ловците смятат, че новите промени за лов на диви прасета са неефикасни и няма да спрат разпространението на африканската чума по свинете, съобщава БНТ.

Според новите правила за лов на диви прасета, ловджиите ще имат право да излизат в три, а не както до сега в два дни от седмицата. Графиците за лов ще се съобразяват с тези на ловните стопанства.

Новите мерки обаче са неефикасни според ловджиите и няма да спомогнат за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. Ловджиите твърдят, че новите правила може да повторят грешките, които според тях са допуснати при справянето с африканската чума по свинете.

Припомняме, че след забраната за лов с кучета, която беше въведена миналата година, ловците излязоха на протест.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Утре ще излезем да ловуваме на лов, макар, че доста са ни ограничени мерките за ловуване, макар, че пак имаме мерки, които според нас не са правилни. Например ако отстреляме прасе и излезе положителна пробата, на нас пак ще ни забранят лова. И ние си повтаряме същите грешки, които направихме и миналата година“, коментира пред БНТ ловджията Андрей Каракечиев.

Според ловджиите мерките, които се предприемат за отстраняване на африканската чума по свинете са неефективни. Те твърдят, че най-добрият метод за справяне с разпространението на заразата е елиминиране на всички заразоносители.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Октомври 2019 10:34
  Започват масови проверки на ловците

  Строго ще се следи за спазване на нормативните разпоредби по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти

  Успешен лов и отговорно отношение към природата във връзка с високия риск от горски пожари пожела изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Мирослав Маринов в свое приветствие към ловците по случай откриването на ловния сезон на пернат дивеч, съобщиха от Агенцията по горите.

  „Разчитаме, че всеки български ловец ще бъде отговорен както за собственото си здраве, така и за здравето на останалите участници в лова и на своите семейства. Човешкият живот е най-ценното нещо, затова призовавам колегите ловци да пазят и себе си и останалите участници в ловните излети“, се казва в обръщението.

  Предвид стартирането на ловния сезон в сложна епидемична обстановка в страната, ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването. Ловците трябва да спазват и мерките за биосигурност за предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете.

  С цел предотвратяване на нарушения Изпълнителна агенция по горите започва масови проверки по време на ловните излети на дребен мигриращ дивеч относно спазването на Закона за лова и опазване на дивеча.

  Проверките ще са във връзка с използването електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества.

  Строго ще се следи за спазване на нормативните разпоредби по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти. През изминалия ловен сезон са проверени общо 6 000 ловни дружини. Констатирани са 208 нарушения, съставени са 63 акта по Закона за лова и опазване на дивеча. Има 6 инцидента с простреляни, без инциденти с фатален край.

  Изпълнителна агенция по горите ще извършва и проверки и за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии, което включва и дивеча и неговите местообитания.

 • Петък, 04 Октомври 2019 10:34
 • Петък, 04 Октомври 2019 10:34
  Рекордно поскъпване на свинското месо. Ръстът от 50% е съизмерим само с хиперинфлацията от 1997-а

  Рекордно е поскъпването на свинското месо у нас. Процентът отстъпва единствено на хиперинфлацията от 1996-1997 г., констатира Асоциацията на месопреработвателите в България за 2019 г., когато страната ни беше ударена от чума по свинете и поголовно избиване на животни - болни и здрави.

Оставете коментар