Понеделник, 06 Юли 2020

Понеделник, 07 Октомври 2019 13:52

Правителството обеща нови 200 милиона в здравеопазването

КНСБ и Министерството на здравеопазването се договориха парите да влязат в бюджета на НЗОК за 2020 година

200 милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат заложени за догодина. Обещанието за допълнителни пари за здравеопазването дойдоха след спешна среща в Министерския съвет между вицепремиера Томислав Дончев и лидера на КНСБ Пламен Димитров.

Разговорите се проведоха докато под прозорците на Министерски съвет лекари и сестри протестираха (вж тук) , организирани от синдикатите. По-рано днес стана ясно, че част от медицинските специалисти се разграничават от този протест, тъй като исканията на КНСБ се различават от тези, поставяни от съсловните организации и КТ „Подкрепа“.

Здравният министър Кирил Ананиев отиде при протестиращите и обяви, че допълнително в бюджета за догодина ще бъдат заложени 200 милиона лева за болнична помощ.

"След като няма да имаме увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за увеличаване на разходите за персонал. Не искам да фиксирам в момента някакви проценти, но минимум 3/4 от тази сума ще отиде за разходи за персонал, а сметките, които сме направили за постигане на целевите нива, показват, че тази част, която ще се задели за разходи за персонал, ще е достатъчна", обяви министър Ананиев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров излезе доволен от срещата и заяви, че е "умерен оптимист". Той изрази задоволство от постигнатото за бюджета на Касата, но предупреди, че заложеното увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищното и в детското здравеопазване няма да е достатъчно, за да може заплатите да достигнат нивата, записани в отрасловия колективен трудов договор.

"Там разговорите и битката и с финансовия министър, и с премиера може би продължават, за да можем да гарантираме това увеличение, което ни е нужно. Да не забравяме, че в тази част на здравеопазването не се получават допълнителни плащания. Хората разчитат основно и само на тези заплати, а те на места са стигнали 900 лева, но от повечето места са 700, 750, 650 лева даже има".

Winbet - победата е емоция! (18+)

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и на специалистите по здравни грижи.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков, за да се отпуснат тези 200 млн. лева, трябва да се вдигне здравноосигурителната вноска.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 07 Октомври 2019 13:52
  Полицаи ще протестират на празника си

  Призовават вътрешния министър във възможно най-кратък срок да започне официални преговори с тях

 • Понеделник, 07 Октомври 2019 13:52
  Борисов към НОЩ: Да сме подготвени за възможно най-тежко развитие с Covid-19

  Двойно се увеличава цената на клиничната пътека за лечение на коронавирус

 • Понеделник, 07 Октомври 2019 13:52
  Борисов: Запазваме над 300 000 работни места

  Новата мярка ще действа до 30 септември и ще струва милиард на бюджета.

  Днec щe иcкaм дa пoдкрeпитe нoв дизaйн зa мяркaтa 60/40 – дoceгa пo нeя cмe плaтили oкoлo 130 милиoнa лeвa бeзвъзмeзднo и cмe зaпaзили 160 000 рaбoтни мecтa в близo 9 000 прeдприятия. Имa пoдaдeни oкoлo 17 000 зaявлeния пo мяркaтa зa oкoлo 300 000 рaбoтници. Пoмoгнaли cмe нa микрo, мaлки, cрeдни и гoлeми фирми – имa и eднa c 2800 души рaбoтници. Тoвa cъoъбщи прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв прeди рeдoвнoтo зaceдaниe нa Миниcтeрcкия cъвeт, прeдaдe БГНEC.

  В пoнeдeлник вcички oдoбрихa мяркaтa в Триcтрaния cъвeт, дoпълни прeмиeрът.

Оставете коментар