Четвъртък, 27 Февруари 2020

Сряда, 09 Октомври 2019 15:04

Иван Гешев е допуснат до изслушването за главен прокурор

Прокурорската колегия гласува единодушно преминаването в последния етап на процедурата на 24 октомври

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) допусна до изслушване в процедурата за избор на следващ “обвинител №1” настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев.

Според докладите на двете ресорни комисии към Прокурорската колегия – Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и Комисията “Професионална етика” – зам.-главният прокурор притежава моралните и професионални качества да заеме поста.

“Иван Гешев познава добре работата на държавното обвинение, напълно е наясно с проблемите и слабостите в работата на колегите си от цялата страна, има ясна и конкретна визия за решаването им, проявява диалогичност и междуинституционално сътрудничество с органите на властта, има и идеи за развитие на наказателната политика в България”, гласят част от изводите на КАК.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

“Не допуска привилегироване и дискриминации в каквото и да било отношение. Проявява обективност и безпристрастност, с което създава отлична атмосфера в структурите, които е ръководил. Не е известно да се е възползвал от служебното си положение или да е имал поведение, което да урони престижа на съдебната власт. Иван Гешев има безупречна репутация и с поведението си отговаря на обществените изисквания за длъжността “главен прокурор”. Демонстрира лоялност и с поведението си е пример за морал и почтеност”, пише пък в доклада на Етичната комисия.

“Съобразно заключенията на двата доклада става ясно, че кандидатът отговаря на критериите, които трябва да бъдат спазени, отговарящи на профила на главен прокурор, затова считам, че Иван Гешев трябва да бъде допуснат до изслушването” , заяви говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева по време на заседанието й в сряда.

Накрая, кадровиците единодушно гласуваха за това процедурата да премине във финалната си фаза – събеседване с кандидата и гласуване на номинацията му на 24 октомври.

Източник: Правен свят

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 09 Октомври 2019 15:04
  Гешев: Има ли престъпления, няма да се спрем нито пред Гергов, нито пред премиер или министри

  „Казаха, че сме извършили политическо убийство заради ареста на вече бившия министър Нено Димов. Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последствия. Независимо от това какво смята една партия и дали тя е част от управляващото мнозинство или от опозицията. Това мен не ме интересува. Ние играем в полето на закона, а не на политическото. Единственият ни досег може да бъде, ако има нарушаване на закона. Не ме интересува какви политически интереси сме засегнали. Чух, че ни предлагат да ни изпратят танкове, но за съжаление нямаме работещи танкове, така че не знам как това ще стане“, заяви главният прогурор Иван Гешев в Кричим, като преди това той посети и Перущица, цитиран от PlovdivNow.bg.

 • Сряда, 09 Октомври 2019 15:04
  ДОКОГА И ЗАЩО?

  Преди дни Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет излезе с декларация по повод сигнали за въздействие върху независимостта на съдиите Владислава Цариградска, Антоанета Симеонова, Райна Мартинова и Цветко Лазаров. Колегията заяви, че посегателствата срещу съдии нарушава тяхната независимост, върховенството на закона и устоите на държавността.

  Индиректно за всичко това се обвинява обществото и в частност медиите. Симпатично, но май тежко невярно. Защо ли? Ами, ще дадем отговор, като ние зададем няколко въпроса към Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет.

  Вярно ли е, че през 2017 година съдията докладчик Цветко Лазаров по гражданско дело с номер 5459/2016 г. си е направил отвод след като в зала става огромен скандал, от който пък става ясно, че ответникът е представил записна заповед издадена в полза на майката на съдия Лазаров? Нещо повече. Оказва се, че един от експертите, Людмил Георгиев, има договор за заем отново с ответника. Въпрос към Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет, вярно ли е това и нормално ли е? Имали разследване по този въпрос? Ако има такова, на какъв етап е то? Имали резултат? Или ще приемем, че имунитетът на съдиите не е функционален, а личностен. Сиреч, съдиите могат да си правят каквото си пожелаят без да се съобразяват за последствията тъй като според тях те не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове. Освен ако, извършеното от тях е умишлено престъпление от общ характер. Така поне казва член 132 от Конституцията на Република България.

 • Сряда, 09 Октомври 2019 15:04
  Иван Гешев към ВМРО и Каракачанов: Не ме интересува какви политически интереси съм засегнал!

  „Казаха, че сме извършили политическо убийство заради ареста на вече бившия министър Нено Димов. Прокуратурата не съобразява действията си си политическите последствия. Независимо от това какво смята една партия и дали тя е част от управляващото мнозинство или от опозицията. Това мен не ме интересува. Ние играем в полето на закона, а не на политическото поле. Единственият ни досег може да бъде, ако има нарушаване на закона. Не ме интересува какви политически интереси сме засегнали. Чух, че ни предлагат да ни изпратят танкове, но за съжаление нямаме работещи танкове, така че не знам как това ще стане“, заяви главният прокурор Иван Гешев в Кричим, където е заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Оставете коментар