Сряда, 12 Август 2020

Събота, 12 Октомври 2019 11:35

Евангелски църкви разпространяват фалшиви новини за отнемане на деца

Кой има интерес ромските деца да не ходят на училище? Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, психологът Иван Игов и Теодора Крумова от център "Амалипе" коментират истерията около слуховете за отнемане на деца

„Свидетели сме на това как една страхотна манипулация и доста фалшиви новини могат да създадат сериозни страхове у хората. От януари почти ежеседмично министерството повтаря, че няма такава Стратегия за детето”. Това коментира в студиото на Нова ТВ  заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По думите й, случаят с изоставеното бебе в „Люлин” е пример за това какво прави Министерството на труда и социалната политика прави за децата.

„Не прави чест на нито една партия да използва темата с децата предизборно. Не мисля, че има грешка. Ние постоянно сме изразявали нашата категорична позиция. Включително и с много събития по региони”, коментира тя. Заместник-министър Русинова е категорична, че в такива обществени ситуации държавата, обществото и медиите трябва да работят заедно.

Според психолога Иван Игов държавата не е направила всичко възможно, за да не се стига до тази ситуация и разчита повече на своя чиновнически потенциал, а не на експертния. „Цялата тази манипулация беше направена по абсолютно класически модел. Това го има в учебниците за дестабилизация. Някой го е прочел и го е пускал”, коментира той.

„Когато човек е в опозиция и иска да дойде на власт, той има два подхода. Единият е да даде идеи. Да каже, че ще направи нещо по-добро. Вторият вариант е да разклатиш държавата по такъв начин, че хората да се уплашат. Точно както работят сектите”, коментира Игов.

Заместник-министър Русинова също е на мнение, че със създалата ситуация се цели дестабилизация.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Според председателя на център „Амалипе” Теодора Крумова в ромската общност работят множество евангелски църкви. Голяма част от тях помагали на децата в образованието. Други обаче били нерегламентирани организации. Именно те предизвикали този процес.

Тя допълни, че още на 16 септември в центъра са получили сигнал от директора на 76 училище в София, че родители са носили декларации, в които се казва, че не дават децата си. „От понеделник сме задействали медиаторите, с които работим по училищата, защото те имат позициите, родителите им вярват”, коментира Крумова.  

BIG5 припомня, че в последно време ромските квартали в страната са посещавани от хора, които обясняват, че властите искат да отнемат ромски деца и да им слагат гривни. Като аргументи се посочват оттеглената Стратегия за детето, както и промени в някои социални закони. Срещу тях от няколко месеца тече кампания, а авторите й твърдят, че "социалните" искат да отнемат български деца от родителите им и да ги дадат за осиновяване в чужбина, включително на гей двойки. Кампанията е насочена и срещу неправителствените организации, които се борят за защита правата на децата. Досега организациите, обявили се срещу Стратегията за детето, твърдяха, че властите искат да отнемат "бели деца" и да разбият "традиционното семейство", като дадат права на децата.

Правителството така и не зае ясна позиция по въпроса, а такива се изразява основно от представители на отделни министерства като социалното, което е най-атакувано от противниците на Стратегията за защита на детето. Истерията може да постави под съмнение усилията на властите за връщане на отпадналите от училище деца обратно в клас, тъй като повечето от тях са от ромски произход.

Преди дни министърът на образованието Кирил Вълчев също изрази такива съмнения по повод истерията сред ромите в Сливен, които не пратиха децата си на училище. "По мое мнение някой се опитва да насажда страхове и внушения. Някой се опитва да подмени проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават училище, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите и да им обяснят, че някой се опитва да ги подведе", коментира министърът на образованието.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар