Неделя, 17 Ноември 2019
Неделя, 13 Октомври 2019 09:44

Борисов заминава в Йордания да търси туристи и арабски инвестиции

Придружават го министрите на транспорта, туризма и културата

Българска правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, заминава днес на официално посещение в Йордания.

Целта на еднодневната визита в йорданската столица Аман е затвърждаването на традиционно приятелските отношения между България и Йордания, продължаването на позитивния политически диалог, както и укрепването на сътрудничеството в областта на културата и опазването на културното наследство, туризма, търговията и икономиката.

Бойко Борисов ще проведе срещи с крал Абдулла II бин ал-Хусейн и с премиера Омар Раззаз, на които ще бъдат обсъдени теми от взаимен интерес, актуални регионални и международни въпроси.

В делегацията са министрите: на културата Боил Банов; на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков; на туризма Николина Ангелкова.

Визитата на българския министър-председател в Йордания е продължение на диалога на високо равнище между София и Аман, активизирал се в предходната година – първо с посещението на президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева в йорданската столица през декември м.г., последвано от визита на принцесата на Йордания Дана Фирас у нас по покана на министър Николина Ангелкова в края на септември тази година.

Резултат с изображение за Йордания абдула борисов

Борисов се е срещал с Абдула Втори в Йордания през 2005 г. в качеството си на главен секретар на МВР. Министър- председателят се среща с краля на Йордания и през юни 2018 г., когато е на посещение в албанската столица Тирана. Там премиерът Борисов участва в среща по Процеса „Акаба“ по въпросите на Балканите, както и в конференция, посветена на борбата с насилствения екстремизъм, заедно с премиера на Албания Еди Рама и краля на Йордания Абдулла II.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Припомняме, че съществува доказана кръвна връзка между България и Йордания, основана на родството между Симеон Сакскобурготски и Абдула ІІ – преки потомци на севилската мюсюлманска принцеса Зайда, която от своя страна е потомка на Фатима, дъщеря на пророка Мохамед.

Абдула, считан за пряк наследник на пророка Мохамед, е първият съвременен владетел на кралството. Причината за съвременните му политически и международни възгледи е престижното образование, което получава в чужбина – служи в Британската армия, следва международна политика в Оксфордския университет, посещава занятия в Джорджтаунския университет.

 Резултат с изображение за крал Абдула ВториРезултат с изображение за крал Абдула ВториСвързано изображениеСвързани статии (по етикет)

Оставете коментар