Събота, 06 Юни 2020

Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:39

ЕС и Великобритания: Имаме сделка за Brexit

Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер преди срещата на върха в Брюксел обявиха дългоочаквания договор за излизането на Великобритания от Европейския съюз

Часове пред срещата на върха в Брюксел, Великобритания и Европейския съюз постигнаха сделка за Brexit.

Британският премиер Борис Джонсън съобщи, че има „страхотна нова“ договорка. Новината беше потвърдена и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви: „Има сделка за Brexit“. Следва тя да бъде представена на лидерите на страните от ЕС, съобщи Нова ТВ.

"Новата сделка възвръща контрола. Сега парламентът трябва да направи Brexit възможен в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, насилието и престъпността", заяви Джонсън.

"Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение. Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка", написа Юнкер в Twitter.

Споразумението обаче трябва да бъде одобрено и от Европейския и от разделения британски парламент. От северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) вече заявиха, че няма да подкрепят сделката. Джонсън няма мнозинство в парламента и без гласовете на представителите на ДЮП е малко вероятно споразумението да бъде прието.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин също призова депутатите да отхвърлят споразумението. "Най-добрият начин да се подреди Brexit е да се даде последната дума на хората на публично гласуване", коментира Корбин.

От британската ТВ „Скай” обаче, смятат, че на част от зрителите са отегчени от темата и реши да пусне нов канал, по който няма да има новини за Brexit. Проучване на Ройтерс показва, че над 1/3 от анкетираните хора избягват новините, а повечето посочват Brexit като основна причина за това. Каналът „Скай нюз без Brexit “ ще излъчва от 17 до 22 ч. от понеделник до петък.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар