Събота, 06 Юни 2020

Петък, 18 Октомври 2019 16:35

Екатерина Захариева е готова за „конструктивно сътрудничество“ с Русия

Външната министърка на България в интервю за ТАСС е подчертала важността на открития и равнопоставен политически диалог между Русия и България

България е заинтересована от равноправен и взаимно изгоден диалог с Русия, каза външният министър на България Екатерина Захариева в интервю за ТАСС преди визитата си в Москва на  21 октомври.

"Български външен министър не е посещавал Москва от осем години. За мен, от момента в който заех поста вицепремиер и министър на външните работи през 2017 г., това ще бъде първото ми посещение в Русия. Радвам се, че това посещение се провежда във време, когато нашите страни празнуват 140 години от установяването на дипломатически отношения, благодаря на (външния министър на Русия) Сергей Лавров за поканата“, заяви тя.

Българският външен министър изрази надежда, че визитата ѝ ще се проведе в атмосфера на двустранен диалог, „основан на конструктивно сътрудничество и отчитане на взаимните интереси“. „Ние сме заинтересовани да водим равноправен и взаимноизгоден диалог, в който да се ръководим от националните интереси и общите политики на ЕС и НАТО“, подчертала Захариева.

Вицепремиерът коментира също и напрежението между двете държави във връзка с изявлението на българското външно министерство във връзка с историческата изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която беше открита на 9 септември в Руския културно-информационен център в София, и скандала с обвинението в шпионаж по адрес на председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов.

„Бих искала да подчертая, че нашата реакция по повод изложбата на руското посолство в София, открита на 9 септември, няма нищо общо с работата на нашите спецслужби. Още преди 20 години върховният законодателен орган на България - Народното събрание, даде своята оценка за тези събития и техните последствия за българската държава и общество, прие закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен. Бъдете уверени, че ние не бихме реагирали, ако изложбата под лозунга „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“ беше организирана на 9 май, а не на 9 септември“, поясни Захариева.

„Що се отнася до операциите на нашите спецслужби по отношение на движението „Русофили“, с чиито детайли не съм запозната, тъй като те се ръководят от прокуратурата, която в България е част от съдебната власт, независима от изпълнителната, бих могла да кажа – въз основа на публично известните данни към момента, че тази операция няма отношение към лица, непосредствено свързани с официалните власти. Разследването засяга конкретни лица, за които има подозрение в извършване на престъпление“, обясни вицепремиерът.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Нито дискусиите около датата 9 септември 1944 г., нито разследването срещу Национално движение „Русофили“ са тема на двустранните отношения с Русия. В дневния ред на българо-руските отношения има сериозни теми и очаквам, че именно те ще бъдат обсъждани по време на моята визита в Москва“, подчерта Захариева.

За открит диалог

Захариева подчерта важността на открития и равноправен политически диалог между България и Русия, като се вземат предвид българските национални интереси и общата политика на ЕС и НАТО. „Убедена съм, че именно такъв диалог ще съдейства на развитието на нашето сътрудничество в области на взаимни интереси, търсенето на взаимно приемливи решения по текущи въпроси на двустранните отношения, обмен на мнения по актуални въпроси от международния дневен ред", каза още тя.

Обща история

„С Русия, от времето на разпространението на кирилицата и християнството, ние имаме многовековна обща история. Може би не е много известен сред широката аудитория фактът, че българското православие е изиграло голяма роля в установяването на християнството в руските земи, а ключови личности в историята на Русия имат български корени. Първият митрополит на Москва и цяла Русия – Свети Киприан, посрещнат тържествено в Москва през 1390 г., е българин, а неговите мощи почиват в катедралата „Успение Богородично“ в Кремъл“, напомни Захариева.

„Ние оказвахме един на друг взаимна подкрепа и когато руското православие подпомагаше с финансови средства и литература българските християни, които се намираха под гнета на робството, а по времето на Руско-турската война от 1877-1878 г., нашата обща история беше пропита с кръвта на български, руски и други славянски и близки народи, които са помогнали на България да възстанови своята държавност. Точно затова съм убедена, че нашата обща история трябва да ни обединява, а не да се разделя. Тази позиция, както и принципите на дружба и добросъседство, ние отстояваме в своите политики с всички страни. Нашите две държави са много близки географски и ни свързват много общи интереси. В този смисъл, аз предполагам, че културата и историята са длъжни да помагат на икономиката и политиката, а не обратното“, подчерта българският външен министър.

превод BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар