Понеделник, 06 Юли 2020

Понеделник, 21 Октомври 2019 14:32

Лавров прие поканата на Захариева да посети България (допълнена)

Русия предаде на България за безсрочно ползване земята, където се намира нашето посолство, като очаква аналогични действия 

Това е първа визита на български външен министър в Русия от 2011 г. насам. Основният акцент на разговорите между вицепремиера Екатерина Захариева министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е насочен към развитието и задълбочаването на двустранните отношения с акцент върху енергетиката и търговията.

В официално разпространена руска позиция преди началото на срещата се акцентира върху енергийните проекти, изграждането на "Турски поток" и трасето му на наша територия, и преноса на руски газ до Европа, модернизирането на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и възможното руско участие в изграждането но АЕЦ "Белене".

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отбеляза успехите в развитието на диалога с България.

„Радваме се да Ви посрещнем в Москва и да продължим диалога, който наскоро придоби стабилност и динамика“, каза Лавров в началото на срещата си с вицепремиера и външен министър на България Екатерина Захариева.

„Смятаме, че това отразява интересите на народите на нашите държави. Отношенията между нас са основани на дълбоки исторически и културни традиции. Миналата година отбелязахме 140 години от освобождението на България в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г., а тази година отбелязахме 140 години от установяването на дипломатическите отношения".

„Благодарни сме, че приехте нашата покана, тя е добра възможност да обсъдим пълния набор от двустранни връзки и, разбира се, да обменим мнения относно ситуацията в Европа и света като цяло“, добави Лавров, цитиран от ТАСС.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Захариева на свой ред заяви: „През последната година имахме редица посещения на високо ниво и се радвам, че диалогът ми с Вас се възобновява“.

По време на съвместната пресконференция на двамата външни министри Лавров съобщи, че земята, където се намира сградата на българското посолство в Москва, е предадено на София за безсрочно ползване, като Руската Федерация очаква аналогични действия от българска страна.

„Предадох на колегата документи за държавна регистрация на правото на постоянно безсрочно ползване на земята на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на партньорите в решаването на съответстващи въпроси, свързани с обектите на руската държавна собственост в България“, заяви Лавров.

Руският външен министър възнамерява да посети България по покана на Екатерина Захариева. "Г-жа министърът любезно ме покани да посетя България. Приемам тази покана с удоволствие и признателност", заяви Лавров след срещата.

Работата по второто разклонение на „Турски поток“ ще бъде завършена в срок през 2020 година. „Нашите български колеги ни информираха за началото на строителството на инфраструктурата за транспортиране на газ по второто разклонение на „Турски поток“. Както съобщи госпожа министърът, съответстващата церемония с участието на премиера на България и посланика на Руската Федерация в България се е състояла буквално днес“, заяви руският първи дипломат. „Партньорите подчертаха, че работата, както е планирано, ще бъде завършена в срок през 2020 година“.

Русия е благодарна на българските власти, които създават добри условия за изучаването на руския език, отбеляза министърът на външните работи. Той добави, че от около десет години руският остава вторият най-популярен чужд език в България, съобщава ТАСС.

„Радваме се, че българската младеж проявява висок интерес към получаване на висше образование в Русия. През тази академична година 230 студенти от България бяха записани в руски университети и ще бъдат обучавани за сметка на федералния бюджет. От своя страна няколкостотин руски граждани учат в университети в България", отбеляза Сергей Лавров.

Освен това Лавров смята, че Държавната корпорация "Росатом" има добри шансове в търга за възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене” в България.

„Росатом" е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на атомната електроцентрала в Белене“, казва той. „Разчитаме на добрите шансове на нашата държавна корпорация, като се има предвид, че именно той е производителят на ядрените реактори и авторът на технологиите в този проект", заяви първият руски дипломат.

По-късно през деня външният ни министър ще се срещне и с българската общност в Москва.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар