Събота, 06 Юни 2020

Вторник, 22 Октомври 2019 14:18

Борислав Цеков: Призивът Радев да не подписва указа за нов главен прокурор е правно невежество и институционален волунтаризъм

По повод призивите къмпрезидента да блокира избора на Иван Гешев за главен прокурор, юристът Борислав Цеков от Института за модерна политика изказа мнение, че подобна идея е откровено правно невежество и институционален волунтаризъм. Такова поведение на държавния глава би било нарушение на Конституцията и годно основание за откриване на процедура по импийчмънт, пише юристът в социалните мрежи

Напомняме, че последно такъв призив отправи вчера и Росен Плевнелиев, който призова Румен Радев да спре избора на главен прокурор. От близо седмица в различни медии също се лансира идеята, че само президентът е в състояние да спре избора на единствената номинация за главен прокурор.

Ето и пълният текст на Борислав Цеков, публикуван във Фейсбук:   

В корпоративната малотиражка на едно подсъдимо лице, което на "живот и смърт" иска да повлияе в свой частен интерес на избора на главен прокурор, се е появила дописка, която претендира да разисква вариантите, пред които е изправен президентът по повод избора на главен прокурор. Оставям настрана доколко етично е едно издание на подсъдимо лице да упражнява натиск върху независимата съдебна власт. Очевидно в България всичко е възможно. По-важното е, че в дописката самонадеяно се дават "насоки" на президента - понеже нямало изричен срок, в който държавният глава да издаде указ за назначаване на главен прокурор, то видите ли, най-добре било да не издава указ и така да блокира избора. А след това да внесе проект за промяна в конституцията.

Подобна идея е откровено правно невежество и институционален волунтаризъм. Трябва да е категорично ясно, че президентът няма никакво право да протака излишно акта по чл. 129, ал. 2 от Конституцията - т.е. да издаде указ за назначение или да върне предложението на ВСС. В правото (и в публичното, и в частното) има един фундаментален принцип, датиращ още от римски времена: когато едно правно действие се дължи без срок, то се дължи веднага.

Неслучайно, например, бившият президент Плевнелиев издаде указ за назначение на главен прокурор в рамките на 24 часа. Внушенията, че президентът Радев можел да остави без последствия предложението на ВСС за главен прокурор, означава държавата да навлезе в остра конституционна криза.

Подобно поведение на държавния глава би било нарушение на Конституцията и годно основание за откриване на процедура по импийчмънт. Вярвам, че президентът, както винаги досега, ще спази Конституцията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар