Петък, 10 Април 2020

Вторник, 29 Октомври 2019 10:22

ЦИК ще обяви резултатите от изборите до края на деня

Поне в 9 областни града най-вероятно ще има избран кмет още на първия тур

До края на днешния ден се очаква да са ясни окончателните резултати от първия тур на местните избори. От общинските избирателни комисии ще обявят решения за кандидатите и за предстоящия на трети ноември  балотаж. Очаква се в неделя в 18 областни града да има втори тур.

Междинни данни сочат, че избирателната активност на първия тур е близо 51 процента.

Вече 125 ОИК са си предали протоколите в ЦИК. Поне в 9 областни града най-вероятно ще има избран кмет още на първия тур, показват данните от обработката на протоколите, съобщи БНР.

Градовете, в които в неделя няма да има втори тур, са Враца - Калин Каменов, Монтана - Златко Живков, Стара Загора - Живко Тодоров, Бургас - Димитър Николов, Велико Търново - Даниел Панов, Габрово - Таня Христова, Кюстендил - Петър Паунов, Кърджали - Хасан Азис, Хасково - Станислав Дечев.

97.68 на сто от протоколите от гласуването в София са обработени в Общинската избирателна комисия до късно снощи. Това показва справка на сайта на ЦИК. До края на деня се очаква да са ясни окончателните резултати от първия тур на местните избори.

Общинските избирателни комисии трябва да определят избраните за общински съветници и да насрочат провеждането на балотажа за избор на кмета на общината и на районите в столицата.

Според последните данни към момента само в Банкя има избран на първи тур районен кмет, където на поста си остава досегашният градоначалник Рангел Марков от ГЕРБ.

Междувременно в ЦИК продължава приемането на протоколите от общинските комисии, като до края на деня книжата си трябва да предадат около 80 от всичките 265 общини. Очаква се в неделя в 18 областни града да има втори тур.

Вече 125 ОИК са си предали протоколите в ЦИК. Поне в 9 областни града най-вероятно ще има избран кмет още на първия тур, показват данните от обработката на протоколите до 15 часа, а балотажи се очертават в 18 областни града.

Балотажи

Във Варна окончателните данни показват, че Иван Портних (ГЕРБ) получава 49,3%. Втори е Костадин Костадинов от „Възраждане“ с 14,3%, а малко след него с 14,1% - кандидатът на БСП Анелия Клисарова.

Със сигурност балотаж ще има в София, в Русе и в Пловдив. Балотажи се очертават Ловеч, Благоевград, Сливен, Шумен, Смолян, Плевен и Разград.

В София Йорданка Фандъкова събира според данните към 15 ч. 36,68% срещу Мая Манолова, която е независим кандидат, с 27,35%. Листата за общински съветници на ГЕРБ води в София с близо 32%

В Пазарджик , Видин и Перник също ще се гласува идната неделя.

В Шумен Любомир Христов от ГЕРБ води срещу Венцислав Венков от БСП.

В Русе кандидатът на БСП Пенчо Милков води с почти 10% срещу опонента си от ГЕРБ.

В град Ямбол и община Тунджа ще се гласува отново. Досегашните кметове на 3 от 5-е общини в Ямболска област остават на постовете си.

В Добрич борбата ще бъде между досегашния кмет Йордан Йорданов и кандидата на ГЕРБ/СДС Надежда Петкова.

Жалбите - два пъти повече

Жалбите постъпили в ЦИК са 257 – почти два пъти по-малко в сравнение с първия тур на местния вот през 2015 г.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева обясни и кога започва предизборната кампания:

"Всяка ОИК обявява резултатите за съответната община. В решението, когато ОИК обяви крайните резултати кой е избрани или кои отиват на втори тур, от тази дата, от този час, започва да тече предизборната кампания за съответната община, за нейните кандидати. И тя е до деня за размисъл".

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Кой къде печели

ГЕРБ спечели в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово и Стара Загора. Управляващата партия е сред подкрепящите формации на спечелилите пореден мандат кметове в Кюстендил и Монтана. В Кърджали с малко над 53% печели дългогодишният кмет на ДПС Хасан Азис.

ГЕРБ печели почти изцяло област Варна, показват данни на база 50 на сто от обработените протоколи, съобщиха от ОИК. Партията има и най-много общински съветници в морския град, а в областта само в две общини предстои втори тур. Само в две общини във Варненска област ще има балотаж за кметския пост - Провадия и Бяла.

В Банско при 65% обработени протоколи Иван Кадев от „Обединение за генерална промяна“ печели срещу досегашния кмет на ГЕРБ Георги Икономов.

Четирима от досегашните кметове на общини в Пернишко спечелиха още на първия тур.

Убедителна победа за кмета на община Септември, подкрепен от ГЕРБ.

Арестуваният кмет на Несебър, който се кандидатира за пореден мандат като независим, Николай Димитров, спечели на първи тур. В Несебър беше регистрирана най-високата в цялата Бургаска област избирателна активност от 68,96%.

В Трявна, след като ГЕРБ не подкрепи досегашния кмет, ще се състезават на балотаж спечелилата най-много гласове Силвия Кръстева от ВМРО-БНД срещу Мария Пенева от ГЕРБ.

ГЕРБ има шанс да се завърне начело на Каварна, след като досегашният кмет Нина Ставрева отпадна от надпреварата и на втори тур ще се явят кандидатите на ГЕРБ и ВМРО Стоян Йорданов и Елена Балтаджиева.

Кореспондентът на БНР в Ловеч Пламен Христов предаде за интересна конфигурация БСП-ГЕРБ в община Летница, където за шести мандат ще управлява Красимир Джонев.

Избирателната активност

По последни данни избирателната активност в страната е била 50,93%.

Данните са междинни и са въз основа на малко над 90% обработени протоколи. За сравнение, на предишните местни избори преди 4 години, активността е била 53,6 на сто.

„Предстои следващите часове и през нощта, както и утре да пристигнат останалите ОИК, за да можем утре да приключим с приемането на протоколите от ОИК и СИК“, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Процентът на гласувалите с "Не подкрепям никого" като тенденция е нисък - той е приблизително някъде около 3%, каза още той.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 29 Октомври 2019 10:22
  Ген. Мутафчийски с последни резултати за коронавируса: 11 нови случаи, болните вече са 92. Смолян и Търново със заразени

  Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Мутафчийски обявява поредния горещ ден в битката със заразата.

  До вчера заразените у нас бяха 81. Софийска болница бе затворена заради пациент с доказан коронавирус в нея. Според данни на ПИК това е бизнесменът Кирил Домусчиев. По непотвърдена информация в болницата като пациент е и съпругата му.

  Снощи след съвместно заседание на правителството и щаба Банско бе обявен за затворен глад заради инфектирани от Англия. "Гражданите, които се връщат от .т.нар. рискови дестинации, отиват на 14-дневна карантина. Попълват съответния формуляр и се проверяват от органите на реда.

  По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат по телефона на личния си лекар. Той преценява дали те да бъдат изпратени в болница или не, той изобщо не се среща с тези пациенти", уточни ген. Мутафчийски.

 • Вторник, 29 Октомври 2019 10:22
  Бойко Борисов: Скъпо ще е, но ще гласуваме машинно!

  Не искам да се говори, че едва ли не не желаем да има машинно гласуване, а всички други го искат.  Да, ще похарчим няколко десетки милиона. Не съм убеден, че трябва и с това ще се реши нещо.  Нека възложим темата на Томислав Дончев и ЦИК. Гласуваме го!

 • Вторник, 29 Октомври 2019 10:22
  Борисов спря коледните тържества за чиновниците, ЦИК си раздаде тайно бонуси

  Коледни тържества в държавните администрации през тази година няма да има. Това е разпоредил лично премиерът Бойко Борисов

Оставете коментар