Четвъртък, 12 Декември 2019
Сряда, 30 Октомври 2019 13:22

Заради взимане на подкуп Съдът отстрани от длъжност двама служители на БАБХ в Бургас, нови двама са обвинени за участие в групата за подкупи

Шефът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, оказвайки натиск на подчинените си

Апелативният специализиран наказателен съд отстрани от длъжност главните инспектори в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас Денка Н. и Димо Г., съобщават от държавното обвинение.

Те са сред петимата служители, привлечени към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура на 28 август 2019 г. за участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления на територията на област Бургас. Като ръководител на групата бе обвинен директорът на Областната дирекция д-р Георги Митев.

Петимата служители бяха задържани на 27 август 2019 г. в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Според събраните доказателства, от началото на 2016 г., в качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи, участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция.

Неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти бяха установени в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, въздействайки на свои подчинени на място.

Установено е също, че участниците в групата получавали между 400 и 900 лева от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвянето от посочен от тях човек на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“. На петимата обвинени през август 2019 г. бяха определени парични гаранции.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В хода на разследването бяха събрани нови доказателства за участие престъпната група на още двама служители в Областната дирекция – Етери З.

И Деян С. в средата на октомври Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двамата за участие в групата и им определи мерки за неотклонение гаранции в пари.

Отстраняването от длъжност на двамата служители в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас Денка Н. и Димо Г. не подлежи на обжалване.

на снимката: директорът на ОДБХ-Бургас д-р Георги Митев, на когото е повдигнато обвинение като ръководител на групата

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 30 Октомври 2019 13:22
  БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела

  БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Активни потребители във връзка с опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че най-малко 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар

 • Сряда, 30 Октомври 2019 13:22
  Дете намери игла в пържолата си

  БАБХ ще направи проверка на случая

   

 • Сряда, 30 Октомври 2019 13:22
  БАБХ: От 8100 проби за африканска чума от диви прасета 44 са положителни

  Българската агенция по безопасност на храните изследва средно по 2000 проби от диви прасета за Трихинелоза и Африканска чума по свинете (АЧС) на всеки ловен излет тази година. За 1 месец, от началото на ловния сезон на 5 октомври до 3 ноември, в Модул "Лов“ са въведени данни за отстреляни 8160 диви свине. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Оставете коментар