Петък, 03 Юли 2020

Четвъртък, 31 Октомври 2019 13:40

Президентът във Военната академия: Разходите за отбрана непрекъснато ще растат

Убеден съм, че напълно осъзнавате огромните предизвикателства по пътя пред вас, и то в динамиката на геополитическите процеси и комплексните заплахи и рискове пред сигурността. В тази обстановка отстояването на националните и съюзните интереси е все по-трудна и отговорна задача, заяви Румен Радев пред випускниците на Военната академия

Националната сигурност е в основата на всяка просперираща държава и тя не е отговорност само на хората с пагони, а на цялото общество. Това заяви в приветственото си слово държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който бе гост на тържеството по случай завършването на випуск „Княз Александър I“ – II смяна на Военна академия „Георги Стойков Раковски”. 

Президентът прие строя на випускниците и ги поздрави с успешното завършване на обучението във Военната академия.

Държавният глава подчерта, че на завършващите офицери се пада честта и отговорността не само да приемат и въведат на въоръжение новите оръжейни системи на видовете Въоръжени сили, за които се изразходват огромни средства от държавния бюджет, но и да осъзнават, че модернизацията на Българската армия не е еднократен акт по придобиване на нова техника, а сложен, дълбок и всеобхватен процес на трансформация.  

„Много внимателно трябва да прецените как да съчетаете всички тези нови неща с постигнатото и развивано в нашата система за отбрана и сигурност от поколения достойни български офицери. Разходите за отбрана непрекъснато ще растат и сме задължени да търсим ефикасност, ефективност и максимално оползотворяване на всичко, с което разполагаме като материален, човешки ресурс и подготовка“, допълни президентът.

„Убеден съм, че напълно осъзнавате огромните предизвикателства по пътя пред вас, и то в динамиката на геополитическите процеси и комплексните заплахи и рискове пред сигурността. В тази обстановка отстояването на националните и съюзните интереси е все по-трудна и отговорна задача“, заяви Румен Радев.

По думите му, тази задача изисква високо подготвени специалисти, командири и лидери, с широк спектър от съвременни знания и умения, с критично и творческо мислене, с високи нравствени качества и с отвореност към света и ясна визия за бъдещето.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Държавният глава пожела на младите командири и цивилни студенти, които завършват Военна академия „Георги Стойков Раковски“, да не спират да търсят нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие, служейки предано на народа и Отечеството си.

„На вас, офицерите, искам да пожелая много смелост, чест и достойнство в трудния командирски път. Никога не забравяйте, че да си офицер в Българската армия не е просто професия, а призвание и дълг към Отечеството“, подчерта още Румен Радев.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, офицери от видовете въоръжени сили, стотици граждани и близки на випускниците.


 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 31 Октомври 2019 13:40
  Радев: Прокуратурата да публикува незабавно целия „чат“ с Бобоков

  Селективното публикуване на отделни съобщения създава внушения за нещо скрито, заявиха от президентството

  Държавният глава Румен Радев призовава прокуратурата да публикува незабавно целия му „чат“ с Пламен Бобоков, съобщават от прессекретариата на президента.

  Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков.

 • Четвъртък, 31 Октомври 2019 13:40
  Руснаците окончателно решиха: Путин има право да бъде президент до 2036 г.

  Това стана ясно, след като 72.92% от упражнилите правото си на вот руснаци гласуваха „за“ поправки в Руската конституция

 • Четвъртък, 31 Октомври 2019 13:40
  НС отхвърли ветото на президента върху разпоредби в Закона за МВР

  Мнозинството в Народното събрание преодоля президентското вето върху разпоредби в закона за МВР и отново прие последните поправки в закона, които предвиждат създаване на нова Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", съобщи БНР.

Оставете коментар