Вторник, 07 Юли 2020

Петък, 01 Ноември 2019 11:56

Държавният глава Румен Радев: Родолюбието и просвещението са стожери на националното единство

Румен Радев участва в церемонията по издигане на националния флаг за Деня на будителите. До 16:30 часа президентската институция отваря врати за граждани

За будителствотo като уникална българска духовна категория, няма времеви, пространствени и социални рамки. В миналото и днес будителите са просветените и свободни личности, които със слово, знание, талант, доблест и отдаденост отстояват българщината, гледат смело в бъдещето и бунят духовете. Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в сферата на образованието, науката, културата и изкуството, по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

Държавният глава изтъкна, че за младите хора е особено важно да разберат същината на празника и да знаят, че постиженията на просветителския и свободолюбив дух са в основата на българската памет и държавност. „Нека помнят, че образованите и почтени личности движат света напред, защото вроденото непокорство на мислещия човек е изпитание за неговото битие, но дар за сънародниците и родината му“, посочи Румен Радев.

„Днес Президентската институция отваря врати за бъдещето на България – нашите деца, ученици и студенти“, заяви президентът като изтъкна, че специален акцент в празничния ден е експонираният в Гербовата зала първи препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

По думите на държавния глава книгата е светиня, искра на Българското възраждане, синтезирала в себе си будителството, българското духовно величие и историческа смелост. „Дело на един всеотдаен български монах, „История славянобългарска“ е свидетелство и за огромната роля на православната ни църква за опазването на нашата идентичност, история и език и за духовното израстване на българите през вековете“, подчерта Румен Радев и благодари на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за възможността посетителите на Администрация на президента да я видят.

„На вас, днешните будители и представители на културни институции, благодаря за честта да отбележим заедно днешния ден и да отправим послание за родолюбието и просвещението като стожери на националното единство“, каза още в приветствието си президентът.

Преди това Румен Радев участва в официалната церемония по издигане на националния флаг за Деня на будителите. На събитието присъстваха  вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, творци и интелектуалци, както и много граждани, въпреки дъжда и лошото време.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, след което Гвардейският представителен духов оркестър изпълни националния химн и беше издигнато знамето на Република България.

Президентът поздрави гвардейците по случай 1 ноември.

До 16:30 часа президентската институция отваря врати за граждани.  Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова приемат лично гостите на „Дондуков“ 2 и провеждат срещи с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

Посетителите на президентската институция ще имат възможност да разгледат Гербовата зала кабинетите на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека.

Специален акцент в празничния ден ще бъде експонираният в Гербовата зала първи препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар