Четвъртък, 04 Юни 2020

Събота, 02 Ноември 2019 17:42

Трима души са в ареста за купуване на гласове в Горна Оряховица

Дежурни звена от прокурори и служители работят на 2 и 3 ноември 2019 г. във районни, окръжни и апелативни прокуратури, в Софийска градска прокуратура и в Специализираната прокуратура

Районната прокуратура в Горна Оряховица повдигна обвинение на трима мъже за търговия с гласове за местните избори, съобщи БНР. Обвиняемите са в ареста за 72 часа. В понеделник прокуратурата ще реши дали да им поиска постоянно задържане.

На 1 ноември вечерта са арестувани 65-годишен мъж от село Петко Каравелово, мъж на 56 години от село Драганово и 38-годишен от село Първомайци.

Те са обвиняеми за това, че от 17 до 27 октомври на територията на община Горна Оряховица са организирали предлагането на пари на избиратели, за да ги склонят да гласуват в полза на определен кандидат за кмет на Горна Оряховица.

Според близки до разследването предлаганите суми варирали от 30 до 100 лева за глас, а парите щели да бъдат платени срещу снимана с телефон бюлетина при гласуването.

Ако обвиняемите бъдат признати за виновни, ги грози от 1 до 7 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 25 000 лева.

В ареста са мъже, известни в града като Маджара, Абдула и Тодор. С помощта на подставено лице екипът на Нова ТВ показа как тримата ромски тартори организират купуване на гласове. Тарифата за местния вот в Горна Оряховица, по думите им, върви от 30 до 100 лева. Схемата на получаване на парите е стара: снимат с телефон как са попълнили бюлетината в тъмната стаичка.

Още над 10 души ще бъдат разпитани по делото в събота.

Дежурни звена от прокурори и служители ще работят на 2 и 3 ноември  2019 г. във районни, окръжни и апелативни прокуратури, в Софийска градска прокуратура и в Специализираната прокуратура. Сигнали за  престъпления във връзка с произвеждането на балотаж за избори на кметове в Република България могат да се подават до дежурния прокурор в съответната прокуратура.

Дейността на дежурните звена е в изпълнение на Указанията за организацията на работа и осъществяване на контрол за законосъобразност на прокуратурата при провеждане на избори и референдуми, утвърдени със заповед на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров.

Във Върховна касационна прокуратура също работи дежурно звено на 2 и 3 ноември  2019 г.

Телефони и електронни адреси за подаване на сигнали на дежурните прокурори за престъпления при провеждане на балотаж за избори за кметове в Република България:

Дежурни прокурори - 02.11.2019 година

Дежурни прокурори - 03.11.2019 година

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар