Четвъртък, 04 Юни 2020

Неделя, 03 Ноември 2019 13:13

Президентът: Гласувайте, за да не решава купеният вот бъдещето ви

Нека да е ясно, че България е член на ЕС и българските граждани са граждани на Обединена Европа и свободата на движение е тяхно право, заяви Радев по повод изказването на Макрон, че предпочита мигрантите от Африка пред български банди.

„Призовавам още веднъж гражданите да участват в изборите, за да не допуснат купеният и корпоративен вот да определя бъдещето им. Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират самото доверие в изборния процес. Ще поканя ръководството на ЦИК, органите на реда и парламентарно представените политически партии, за да обсъдим всички пропуски в изборния процес". Това заяви президентът Румен Радев в деня на балотажа.

Той допълни, че отново имаше нежелание за въвеждането на машинното гласуване. „Този вид гласуване би решил въпроса с огромния брой недействителни бюлетини. Това са недопустими проценти”, каза още държавният глава на България. 

Според него е много важно хората да имат доверие в изборния процес. „Голяма част от населението не гласува, защото не вярва, че техният вот не се зачита”, поясни Радев. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Държавният глава коментира и изказването на френския президент Еманюел Макрон за африканските мигранти и българските банди.

"Няма български мигранти. Нека да е ясно, че България, за разлика от други страни, е член на ЕС и българските граждани са граждани на Обединена Европа и свободата на движение е тяхно право. Мисля, че външната политика е прекалено деликатна и сложна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически ПР предизборно, от която и да е страна. Имали сме много разговори с президента Макрон, обсъждали сме различни теми, но той съвсем ясно и отчетливо заяви своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене. Защото това оставя впечатлението за чертането на нови разделителни линии. Освен това в европейската политика е неуместно и недопустимо да се лепят национални етикети. От друга страна подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални реакции", заяви Радев.

Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество. И ако има някакви проблеми между нас, изобщо не е този. За нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически въпроси за нас въпроси като Шеген, пакета "Мобилност", подкрепата за началото на членство на Северна Македония в ЕС, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК и на постмониторинговия механизъм на ПАСЕ. Ако нямаме, какви са причините - дали е недостатъчно работа тук вътре в страната, или липса на силна дипломация, която да отстоява нашите постижения, добави президентът Румен Радев.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар