Четвъртък, 28 Май 2020

Сряда, 06 Ноември 2019 10:19

Парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционната комисия

"За" правилата гласуваха 150 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 3, с което те бяха приети

Антикорупционният закон гласи, че Комисията е колективен орган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима други членове.

За председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж.

Процедурни правила предвижда предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок.

Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента. Съгласно правилата гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“.

В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“.

Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

Източник: Епицентър

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Ноември 2019 10:19
  Народното събрание прие отчета на Сотир Цацаров за работата на Антикорупционната комисия

  Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отчете работата на Антикорупционната комисия пред парламента. Със 131 гласа „за“, един – „против“ и 45 „въздържали се“ народните представители приеха Доклада на КПКОНПИ.

  От името на парламентарната антикорупционна комисията Докладът беше представен на народните представители от нейния председател Борис Ячев. Преди това беше гласувана процедура за присъствието в пленарната зала на Сотир Цацаров.

  Борис Ячев отново припомни предприетите действия срещу кметове на общини, общински съветници и други държавни служители, които попаднаха под прицела на КПКОНПИ през миналата година заради различни нарушения на законите.

 • Сряда, 06 Ноември 2019 10:19
  Как министър Банов успя да си напазарува учудващо евтин имот във възрожденска Копривщица?

  Дори и незастроените парцели в китното подбалканско градче се продават много по-скъпо, отколкото е платил културният министър за имотната си придобивка

 • Сряда, 06 Ноември 2019 10:19
  Цацаров изпрати писмо до "Репортери без граници"

  Председателят на КПКОНПИ разяснява подробно предприетите действия и причините за тях срещу издателя на "Дневник" и "Капитал"

Оставете коментар