Вторник, 21 Януари 2020
Понеделник, 11 Ноември 2019 12:27

ВСС ще прегласува номинацията на Иван Гешев за главен прокурор в четвъртък

Ако кандидатурата му отново събере необходимите 17 гласа "за", президентът Румен Радев не може да откаже повторно да подпише указа за назначаването му

След като държавният глава Румен Радев обяви миналия четвъртък, че няма да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за следващ главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува номинацията му идния четвъртък. Това става ясно от дневния ред на Пленума на кадровия орган за 14 ноември, в който фигурират само две точки – "Указ № 253/07.11.2019 г. на Президента на Република България" и "Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България".

Иван Гешев бе изслушан от Пленума на ВСС на 24 октомври. Той отговори и на над 100 въпроса на неправителствени и съсловни организации относно визията му за управлението на прокуратурата през следващите 7 години. След продължилото над десет часа изслушване и обсъждане на номинацията, Гешев бе избран за следващ главен прокурор с 20 гласа "за" и едва 4 "против.

На 7 ноември обаче президентът отказа да подпише указ с мотиви, които най-общо критикуват процедурата за избор на главен прокурор. Радев изтъкна, че е очаквал "наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности", както и, че издигането на един кандидат "не само я лиши (процедурата бел.ред.) от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор". Ден по-късно държавният глава бе попитан дали, ако ВСС прегласува успешно кандидатурата на Гешев, той ще сезира Конституционния съд – на което Радев отговори, че "оценката за професионалните и етични качества на кандидатите за главен прокурор и неговият избор са изцяло правомощие на ВСС".

По закон, ако кандидатурата на Иван Гешев отново събере нужните 17 гласа в нейна подкрепа, президентът ще бъде длъжен да подпише указа и няма да може повторно до откаже назначението му.

източник: Правен свят

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:27
  Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за честни избори

  Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори.

  Това каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща на „Дондуков“ 2 за преодоляване на проблемите в изборния процес, съобщава пресцентърът на държавния глава.

  На срещата бяха поканени представители на изпълнителната и законодателната власт и на парламентарно представените политически сили. Отзоваха се представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

  „Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента и очаквам да доведе до реални резултати“, отбеляза Румен Радев.

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:27
  Президентът: "Договорки" за измененията в Конституцията правя единствено с българските граждани!

  При дебата за промени в Конституцията може да изучаваме чуждия опит и модели, но решенията трябва да вземаме сами. За тези изменения правя „договорки“ единствено с българските граждани чрез обществените и съсловни организации и чрез институциите в България. Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговора с представители на Висшия адвокатски съвет.

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:27
  Президентът Радев: Да удържаш властта и да управляваш държавата ефективно са две различни неща

  Пожарите се гасят с оставки, раздаване на пари и отлагане, но такива похвати изчерпват своята ефективност и не решават проблемите, заяви държавният глава в Белово

Оставете коментар