Четвъртък, 27 Февруари 2020

Вторник, 12 Ноември 2019 12:25

Само ГЕРБ не отиде на лансирания от БСП дебат за промени в изборното законодателство (допълнена)

 

БСП, ДПС, Воля и ВМРО с общо предложение за временна комисия за Изборния кодекс

Всички парламентарни групи, без ГЕРБ, откликнаха днес на поканата на парламентарната група на БСП за работна среща относно подобряване на изборното законодателство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на Веселин Марешки, Йордан Цонев, Александър Сиди за участието в срещата, която започна в 11 ч. в сградата на Народното събрание, предава БНР.

БСП инициира консултации за определяне на мерки, с които да се подобри изборното законодателство.

Корнелия Нинова подчерта, че ще се търсят общи теми на съгласие.

„Всички заедно да постигнем съгласие за гарантиране на прозрачност, на честен избор, да елиминираме възможностите през законодателството, което е нашата работа за манипулиране и за подмяна на вота, да видим предложенията на всички ни, да потърсим съгласие там, където сме на едно мнение, че можем нещо да свършим“.

Мотивът - големият брой недействителни бюлетини

Левицата аргументира нуждата от промени с огромния брой недействителни гласове, получени на местните избори - над 600 000, съобщи по-рано днес пред БНР Филип Попов, депутат от „БСП за България“.

Много избиратели „не намират смисъл да гласуват, защото виждат цялата опороченост на процедурата. И заради това, че техният глас в крайна сметка няма да бъде отразен правилно или ще се случи нещо по пътя до общинската избирателна комисия, или съответно до Централната избирателна комисия“, каза Филип Попов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Това е един знак, сигнал към управляващите, че трябва да се направи тази промяна. Тя е необходима, не защото ние от опозицията я искаме, а защото обществото я налага“, добави той.

Защо не се инвестира в подготовката

“ЦИК постоянно издават указания по отношение на това коя бюлетина е действителна. Дори имаше един случай, в който удебеляването на знака х някои от секционните комисии приеха като недействителен глас. Това не съм сигурен дали е въз основа на некомпетентност, не знания, не познаване на изборното законодателство или по-скоро една преднамереност по отношение на подпомагане на определена партия“, коментира той.

За обученията на избирателните комисии

“Ние винаги правим обучения на нашите членове на СИК. Такива все пак се правят и от ЦИК. Крайният резултат е, че след промените в Изборния кодекс, когато от управляващото мнозинство решиха решенията на секционните комисии, на практика на цялата изборна администрация, да се приемат с обикновено мнозинство - 50+1, те го имат това мнозинство в Секционните избирателни комисии се приемат наистина едни такива безумни решения, както ви казах за хикса, удебеляването да бъде недействителна бюлетина, което в някои избори, особено в по-малките общини, е решаващо“.

Корнелия Нинова: Съжалявам, че ГЕРБ не се отзоваха

„И в тези избори имаше редица проблеми, които по мнението на различните политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората. Затова поканихме различните парламентарни групи, за да обсъдим промените  в изборното законодателство и да гарантираме  честността и прозрачността на изборите. Изразяваме общо съжаление, че колегите от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени и ги каним да се присъединят към тези разговори”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание след организираната  от БСП консултация с парламентарно представените партии.Тя обясни, че  по време на срещата всяка от парламентарните групи е изложила своите конкретни предложения за подобряване на изборното законодателство.

„Излизаме с конкретно предложение, то е и към ГЕРБ – заедно да излъчим свои представители и да се създаде временна комисия, която да разгледа предложенията на всички парламентарни групи. Нужно е  към тази комисия да се включат и експерти, защото за машинното гласуване, за машинно преброяване, за изчистване на списъците е нужна голяма експертиза”, призова Нинова. Тя  обясни, че партиите са се обединили около това, че не бива да се променя сега действащата норма за 100 % машинно гласуване, като също така продължава да се търси вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на списъците. „Ще предложим и на ГЕРБ- заедно в тази комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, такава каквато е", завърши Корнелия Нинова.

източник: БНР, БСП сайт

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Ноември 2019 12:25
  БСП иска оставките на Борисов и Горанов заради манипулация с данните на НСИ

  "Вчера Националният статистически институт публикува прессъобщение, което излезе в медиите със заглавието: "НСИ призна неверни данни за БВП". Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“.

  Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев от трибуната на Народното събрание По думите му в целия свят се работи с предварителни данни и оценки, но сега изведнъж НСИ въвежда нова световна мода в статистиката – никакви предварителни прогнозни данни и оценки.

  „Разликата между 3,5 % и 0,8 % е абсолютна статистическа трагедия. Това, уважаеми колеги, не е статистика, това е национална лотария. Това е търкане на талончета или колело на късмета“, коментира още проф. Гечев. Депутатът от левицата подчерта, че в прав текст се казва, че графиците от НСИ и Агенция „Митници“ се разминават и логическата загадка е как така са били разсинхронизирани данните.

 • Вторник, 12 Ноември 2019 12:25
  Нинова: Подкрепяме разумните мерки срещу коронавируса, но те не трябва да са за сметка на хората

  Подкрепяме разумните мерки срещу коронавируса, но те не трябва да са за сметка на хората и отпуските им. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание, предаде "Фокус".

 • Вторник, 12 Ноември 2019 12:25
  Нинова за тол системата: Хората плащат за некомпетентност и корупция на управляващите

  Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството

Оставете коментар