Събота, 15 Август 2020

Сряда, 13 Ноември 2019 10:49

Новите правила при пенсионирането: три вида пенсии

Фондовете ще изплащат три вида пенсии в зависимост от парите, натрупани в партидата ни - пожизнена, разсрочено плащане и еднократно

Частните пенсионни фондове ще изплащат три вида пенсии срещу вноските, които работещите са длъжни да правят в тях. За т.нар. втора пенсия е задължително да се осигуряват родените след 1959 г.

Фондовете ще изплащат три вида пенсии в зависимост от парите, натрупани в партидата ни - пожизнена, разсрочено плащане и еднократно.

Пожизнената ще се изплаща, когато натрупаната сума е достатъчна за пенсия в размер поне 15 на сто от минималната пенсия, която държавата дава. В противен случай ще се плащат останалите видове.

В студиото на bTV икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова подчерта, че хората са били изначално ощетени, в момента, в който са били задължени да се осигуряват в частните фондове.

Тя беше категорична, че от пенсиите на НОИ е взета част, за да бъдат съставни „вторите" пенсии. По думите ѝ пенсионните вноски от 2002 г. са били намалени, за да може част от тях да бъдат пренасочени към частните пенсионни фондове. „Няма как една финансова пирамида да даде положителен резултат”, изтъкна Григорова.

Експертът каза, че от 2002 г. до 2016 г. реалната доходност е отрицателна. Според нея след приключване на пенсионното осигуряване, парите отиват във фонд, т.е. продължават да се инвестират и да се очаква доходност.

„Важно е да се обясни, че ще се заплаща такса, която ще се изчислява на базата на нетните активи във виртуална партида. Освен това ще се плаща и такса за превеждане на пари, нещо, което не се случва при НОИ”, предупреди Григорова.

Тя заяви, че положителното в ситуацията е, че в част от случаите ще има покриване на брутните вноски, тъй като към момента не е предвиждано те да се поемат. Освен това разясни, че в разчети на НОИ до 2060 г. е показано, че ако 100% от хората, които се осигуряват се осигуряват при двата стълба, заместващият основен доход, ще е 42%. А ако всички се осигуряват само в първия - ще получават 55%.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова, която също участва в студиото на bTV, бе категорична, че случващото се е полезно за хората.

„Основното, което направихме като частни пенсионни фондове е да гарантираме бруто вноските на бъдещите пенсионери. Тези хора ще получат не по-малко пари, отколкото са вложили”, подчерта Милтенова.

Тя обясни, че в момента е подсигурен буфер, под формата на брутни вноски, т.е. всички средства, които са над буфера, ще бъдат изплащани пожизнено, разсрочено или за малките вноски - еднократно.

„В момента сложихме голямата летва отдолу, за да имаме база”, допълни още Милтенова и заяви, че фондовете разпределят всяка година доходност и при евентуално орязване от 20% от страна на НОИ, средствата, които отиват във фонда, ще се управляват консервативно, но те пак ще носят доходност.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар