Сряда, 30 Септември 2020

Неделя, 24 Ноември 2019 16:52

Столичната община не знае колко харчи за пътни ремонти в София

Зам.-кметът Дончо Барбалов отказа да предостави и информация за това как се харчат предвидените 38 млн. лв. за ремонти на вътрешнокварталните улици

Столичната община (СО) не разполага с информация за ремонтите в районите "Триадица", "Оборище", "Сердика", "Средец", "Лозенец", "Красно село", както и кой ги е извършил и колко са стрували. Това става ясно от отговор на запитване на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) към зам.-кмета по финанси и стопанска дейност Дончо Барбалов.

Зам.-кметът Дончо Барбалов също така отказал да предостави и информация за това как се харчат предвидените 38 млн. лв. за ремонти на вътрешнокварталните улици.

Медията напомня, че през октомври са поискали по реда на ЗДОИ програмите за гореспоменатите райони, както и справка за изпълнените ремонти от програмите със съответните стойност и изпълнител. Отговорът на общината обаче беше само частичен. Директорът на дирекция "Транспортна инфраструктура" трябваше да предостави програмите по електронен път (още не го е сторил). 

Що се отнася до втората част, оказва се, че СО не знае колко пари е изхарчила и на кого ги е дала. "За да се предостави достъп до търсената обществена информация, същата трябва да е налична, т.е. вече създадена, респ. съхранявана на хартиен, електронен или друг носител, а не да се създава по съответното искане. В случая по т. 2 от заявлението се иска именно създаване на неналична към настоящия момент информация - статистически данни, т.е. в търсения със заявлението вид такава не съществува, откъдето същата не би могла да се квалифицира легално като обществена", гласят мотивите за отказа. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Твърдението, че от общината не знаят колко пари и на кого са платили, е шокиращо. Ако това наистина е вярно, то не е ясно как нейните ръководители изобщо следят как се изразходват средствата от бюджета. Това обаче е малко вероятно. 

Стефан Ангелов, адвокат от "Програма Достъп до информация", коментира пред "Капитал", че няма как в общината да не разполагат с тези данни. "Най-малкото, за да се отчетат пред финансовото направление при отчитането на бюджета за определен период - месец, половин година, година, което те правят, те трябва да систематизират тази информация за плащане по договорите", обяснява той. Това означава, че не само информацията съществува, а вероятно за целите по докладването на бюджета вече е систематизирана.

"Все пак това е целта на програмите - да има отчитане по тях", напомня адв. Ангелов. "В случая не се търси анализ на данни, а систематизирането им в писмен вид за период, който заявителката е конкретизирала", гласи решение 5898 от 17 май 2016 г. по административно дело 5305/2015 г. на Върховния административен съд. "С това решение съдът казва, че стига при във ведомството тази информация да я има, те дължат даването на тази справка", обобщава адв. Ангелов.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар