Петък, 28 Февруари 2020

Понеделник, 25 Ноември 2019 10:56

Еколог: Нено Димов нарушава грубо конституционните си отговорности

Съвременната технология позволява много гъвкав подход при строежа на магистрали, смята Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците

Природозащитници излязоха на протест на 23-ти ноември на главния път София –Варна, в района на пътен възел „Боаза“ в Ловешко, заради незаконното, според тях, разрушаване на коритото на река Вит, където се изгражда нов участък от АМ „Хемус“. Те искат и оставките на министъра на околната среда и водите Нено Димов, на областния управител на Ловеч Ваня Събчева и на директора на Басейновата дирекция в Плевен Петър Димитров.

Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците - един от хората, участвали в изграждането на "Натура 2000" коментира в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР, че във всяка правова държава изпълнителите на инфраструктурен проект трябва да имат респект към закона и да спазват всички процедури, а институциите - да следят стриктно: "Става много страшно, когато държавата демонстрира грубо неспазване на закона - както националния, така и европейския".

Трябва да има нетърпимост към неспазване на законодателството, категорична е тя: "Европейските институции се намесват, когато всички национални нива са изчерпани. Това не означава, че те ще чакат прекалено дълго. Имаме вече две осъдителни присъди, но защо трябва да се стига дотук. Кой ще възстанови природата".

"Реките са много важен ресурс и тяхното опазване трябва да е стратегическа цел", категорична бе Матеева и уточни, че в случая с р. Вит става дума за зона от "Натура 2000". По думите ѝ Нено Димов е министърът, който нарушава най-грубо конституционните си отговорности да гарантира опазването на околната среда.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Най-чистото, което следва да се случи след този пореден случай, е този министър да си подаде оставката, да бъде отстранен и да бъде подведен под наказателна отговорност във връзка с изпълняването на задълженията му като министър на околната среда и водите. И още - наказателна отговорност да понесат всички въвлечени в този казус лица, независимо дали с действие, или с бездействие са довели до този резултат, и да се предприемат бързи действия за възстановяване на местообитанията", каза още тя.

Матеева заяви пред БНР, че съвременната технология позволява много гъвкав подход при строежа на магистрали: "Изграждането на инфраструктура не бива да руши ценности, защото има неща, които не могат да бъдат възстановени".

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 25 Ноември 2019 10:56
  Гешев: Има ли престъпления, няма да се спрем нито пред Гергов, нито пред премиер или министри

  „Казаха, че сме извършили политическо убийство заради ареста на вече бившия министър Нено Димов. Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последствия. Независимо от това какво смята една партия и дали тя е част от управляващото мнозинство или от опозицията. Това мен не ме интересува. Ние играем в полето на закона, а не на политическото. Единственият ни досег може да бъде, ако има нарушаване на закона. Не ме интересува какви политически интереси сме засегнали. Чух, че ни предлагат да ни изпратят танкове, но за съжаление нямаме работещи танкове, така че не знам как това ще стане“, заяви главният прогурор Иван Гешев в Кричим, като преди това той посети и Перущица, цитиран от PlovdivNow.bg.

 • Понеделник, 25 Ноември 2019 10:56
  Нено Димов остава в ареста

  Съдът потвърди задържането под стража на бившия министър на околната среда и водите по искане на прокуратурата

 • Понеделник, 25 Ноември 2019 10:56
  Двама работници загинаха на новостроящ се участък от „Хемус”. Срутила се е бетонна колона

  Двама работници загинаха при трудова злополука по време на строителни дейности на автомагистрала „Хемус“ край търговищкото село Буховци. Инцидентът е станал около 10.30 ч., няма други пострадали, предаде БТА. 

  „Работата на обекта за днес е преустановена", съобщи на брифинг окръжният прокурор Диляна Стоянова. Тя обясни, че се е срутила изграждаща се бетонна колона с височина от около 15 метра. Двамата работници са паднали с нея и са загинали на място.

   „Ще бъде изискан доклад от Инспекцията по труда във връзка с констатациите, които те са направили. Ще се назначат необходимите експертизи”, каза още Стоянова.

  Починалите, които са на 42 и 51 г., са служители на шуменска фирма. Единият е от омуртагското село Врани Кон, а другият - от град Върбица. Образувано е досъдебно производство, което се води от Окръжната прокуратура в Търговище. Ще бъдат изяснени причините, довели до срутването на кофража; както и има ли неизпълнение на условията на труд, които да са в пряка причинна връзка с инцидента.

Оставете коментар