Неделя, 09 Август 2020

Понеделник, 25 Ноември 2019 17:27

Одобрено: "Топлофикация София" ще гори отпадъци

Еврокомисията даде съгласието си и отпуска 94 млн. евро за изгаряне на 180 000 тона боклук годишно

Европейската комисия одобри плановете за изграждането и експлоатацията на централа за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия, използваща гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци, като отговарящи на правилата на ЕС за държавната помощ. Така „Топлофикация София“ ЕАД ще може да изгради инсталацията, която ще бъде свързана с топлофикационната мрежа на София. Изграждането ще приключи до края на 2023 г., а за гориво ще бъдат използвани 180 000 тона битови отпадъци годишно.

„Топлофикация София“ ще получи пряка безвъзмезна финансова помощ в размер на 90,8 млн. евро от структурните фондове на ЕС, както и заем, отпуснат от Столична община, с преференциална лихва, възлизащ на приблизително 3 милиона евро.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестегер заяви, че мярката за подкрепа ще помогне на България да постигне целите си по отношение на енергийната ефективност и ще допринесе за намаляване на емисиите на CO2 в съответствие с целите на ЕС в областта на околната среда, без да се нарушава ненужно конкуренцията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар