Сряда, 05 Август 2020

Вторник, 26 Ноември 2019 13:54

Иван Гешев: Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми

Това, което коментирах с държавния глава е същото, което той изложи в изявлението си. С ясното разбиране съм, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да даде повече справедливост на обществото. Повечето български граждани очакват точно това.  Имам приоритети и няма да ги коментирам, докато не стъпя в длъжност.

Това заяви новият главен прокурор Иван Гешев след срещата си с президента Румен Радев, на която държавният глава подписа указа за назначаването му.

"Прокуратурата трябва да остане като част от съдебната власт. Това е моето мнение и мнението на цялата магистратска общност, а какво е мнението на президента - не знам", каза още той.

Запитан дали е работил селективно по делото КТБ, Гешев бе категоричен, че не е. "Прокуратурата не може да отговори на други очаквания освен на правовите, на наказателния процес и на закона. Прокуратурата се отчита достатъчно, но някои неща могат да се подобрят", отсече още той.

"Не е вярно, че прокуратурата е виновна за всичко в тази държава. Да се фиксираш и бориш с една институция не е в интерес на държавата, както го прави един олигархичен кръг.  Хората, които нарушават закона - трябва да се притесняват. Дали някой ме хвали или не - не е критерий за нищо. Така е във всяка правова държава", категоричен е Гешев.

На журналистически въпрос защо носи значка на ревера си с Васил Левски и дали се смята за апостол, той заяви: Не се смятам за нов апостол. Не се смятам за Левски, как е възможно някой да се смята?! Просто значката ми е един от любимите аксесоари".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Попитан какво е разумен срок, Гешев отсече, че това е когато процедурите спазват закона.

"Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Категорично смятам да развенчая политически мит, че главният прокурор е всевластен. Ще обяснявам всичко на българските граждани, досега това е сегмент от работата на прокуратурата, която не е била достатъчно ясна. Прокуратурата не е пощенска кутия. Няма безгрешна институция. Имаме проблеми и знаем кои са те и ще ги решаваме", каза Иван Гешев. 

"Борбата с престъпността зависи от правоохранителни органи, прокуратура и съд. Не може само една структура от системата да е виновна. Резултатите на българската съдебна система не са лоши спрямо тези на другите държави от ЕС. Следва да се повиши капацитета и на много други структури", каза още новият главен прокурор на България.

Попитан с какъв екип ще работи, той заяви, че има време и ще помисли над този въпрос.

източик: novini.bg

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 26 Ноември 2019 13:54
  12 задържани при спецоперация в Суворово и Девня, Гешев е на място

  По-рано Иван Гешев посети Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Варна, както и следствието, за да разговаря лично с магистратите и съдебните служители

 • Вторник, 26 Ноември 2019 13:54
  Борисов не си тръгва, защото е обещал много на могъщи хора

  Сегашният протест е исторически, не е за пари или от глад, а от отвращение, казва политологът Евгений Дайнов

 • Вторник, 26 Ноември 2019 13:54
  Ден 26: Три кръстовища в София остават блокирани

  Три кръстовища в столицата остават блокирани и днес след 25-ия ден на протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Затворени са Орлов мост, кръстовището пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и при президентството.

  Пред сградата на Софийския университет има две полицейски коли и шатра на протестиращите майки от "Системата ни убива", предаде БНР. Чуват се тъпани и свирки.

  На Орлов мост изглежда спокойно. Остават разпънатите палатки и има няколко шатри, а протестиращите казват, че нощта е преминала без инциденти.

Оставете коментар