Събота, 11 Юли 2020

Петък, 29 Ноември 2019 09:15

Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да се увеличават данъците

Никога в кампанията не съм казвала, че няма да се променят данъците в София, заяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова

Тя поясни, че основните такси - за жилищата и битови отпадъци, няма да бъдат променяни.

Темата за чистия въздух в София е една от най-важните. За да се справим с този проблем, трябват воля и средства. Срокът за местните данъци и такси е много стеснен, до края на тази година. Според мен няма човек, който да не е съгласен, че който замърсява повече, трябва да плаща повече, каза   Фандъкова, която коментира темата за предложението за вдигане на данъците за старите автомобили и за сделките с апартаменти и коли.

"От вчера върви едно твърдение, че съм казвала в кампанията, че няма да се пипат данъците. Това категорично не е вярно и никога не съм заявявала такова нещо. Никой политик не иска да вдига данъците, но трябва да има ясна воля за развитието на визията на града.

"Когато говорим, че искаме по-чист въздух, трябва освен насърчителни, да сме готови да предприемем и рестриктивни мерки. Старите автомобили трябва да плащат по-големи данъци, отколкото тези, които не замърсяват. Това е едно от предложенията, които ще бъдат обсъждани в рамките на един месец. Ще има и обществено обсъждане", обясни Фандъкова.

Мерки за справяне с мръсния въздух в града бяха коментирани по време на цялата кампания. Бяха обявени и непопулярни такива. Всички трябва да направим някакви отстъпки и колегите трябва да разберат, че изборите свършиха и трябва да работим. Нека спрем с популизма. Все пак най-важните данъци - за апартаментите на хората и смет, няма да се вдигат", категорична бе тя.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"В живота си човек прави 2-3 сделки за коли и апартаменти. Данъкът за сделките се вдига с 0,5%. С това ще бъдат събрани допълнително 20 млн. лева, които вече обявих, че ще отидат за ремонт на улици и тротоари, а половината от тези средства ще бъдат предоставени директно на районните кметове.

"Някои колеги обаче се дърпат. От "Демократична България" смятат, че не трябва да се увеличават данъци, а трябва да се намаляват тези на по-чистите автомобили. Данъците за най-чистите автомобили обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличаване", поясни още Йорданка Фандъкова.

От увеличаването на данъка за колите ще се съберат допълнително 18 млн. лева, които ще отидат за инвестиции в градския транспорт и зелената система на града - изграждането на нови паркове.

По този начин се надяваме хората да слязат от колите си и да ползват градския транспорт. Усилията ни са насочени изцяло в тази посока. И вчера представихме поредните нови трамваи. Усилията за справяне с мръсния въздух са комплексни. Няма как само с една мярка да се реши този проблем", разкри Фандъкова.

"Трябва да има конкретни мерки, за да се справим с проблемите на града. Някои от тях са непопулярни и трябва воля, за да ги проложим. Виждате, че почти всички градове вдигат такса смет. Това се дължи на факта, че скочиха цените за депониране. В София няма да има увеличаване на този данък, защото сме си свършили работата предварително.

Явно някои колеги вече се готвят за парламентарните избори, но до тях има много време и трябва да работим. Факт е, че през цялата кампания г-жа Мая Манолова изговори много лъжи и манипулации. Тя е предоставила своите твърдения в съда и той ще отсъди. За мен е важно да можеш да губиш с достойнство", обяви Йорданка Фандъкова.

"Моята позиция за "Златен век" е ясна отдавна - мястото му не е там. Искам да се обърна към районните кметове - вече не сме в предизборна кампания и трябва да казваме на хората истината, а не това, което им се искат да чуят. Не трябва да заблуждаваме гражданите. Трябва да има промени, а не да се използва популизъм. С популизъм можеш да постигнеш само краткосрочни политически успехи. Необходимо е много работа", подчерта кметът на София.

Относно проблема с горенето на битови отпадъци е направена проверка във Виетнамските жилища. Установено е, че над 60% от живеещите там се отопляват с електричество. Все още обаче има домакинства, които се отопляват с дърва и въглища. Открито е и горене на дограма. Тези проверки ще бъдат правени периодично.

"В новата наредба за жилищата, която се подготвя, е заложено изискване, който ползва общинско жилище, да няма право да се отоплява на дърва и въглища", поясни столичният кмет.

Вече е започнало и изпълнението на двата проекта за безвъзмездната подмяна на около 20 000 отоплителни инсталации на домакинства. Обявени са и районите, в които ще се работи по проекта. От 20 януари започва кандидатстването, а Йорданка Фандъкова очаква хората да бъдат активни.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 29 Ноември 2019 09:15
  Васил Божков обяви, че дължи 9,43 лв. данъци и пусна нова анкета

  Дaнъцитe, кoитo дължa личнo, ca в рaзмeр нa 9,43 лв.

 • Петък, 29 Ноември 2019 09:15
  Айде спрете да крадете в такива мащаби, бе!

  Добре че сме благословени с прекрасен климат, че да сме изпозагинали досега, ако бяхме в тропиците. Простата аритметика доказва само едно: градът ни се управлява от прости хора. Прости и крадливи.

   

 • Петък, 29 Ноември 2019 09:15
  След пороя в София: Над 700 сигнала за наводнени булеварди, подлези и квартали без ток (обзор)

  Общината в София бърза да почисти шахтите заради очакван нов дъжд следобед.

  Над 700 са получените сигнали за наводнени булеварди, подлези, спирки на метрото, закъсали автомобили и квартали без ток - това е равносметката след снощната силна буря в София.

  Един човек е леко пострадал, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 63-та линия на градския транспорт в участъка от "Бяла чешма" към "Цар Борис Трети" е отклонена зарази завиряване.

  Няма други промени в движението на градския транспорт в София. И към момента екипи на Столичната община и на пожарната отводняват улици в кварталите "Красна поляна" и "Манастирски ливади", информира кметът Йорданка Фандъкова.

Оставете коментар