Сряда, 15 Юли 2020

Петък, 29 Ноември 2019 12:11

Корнелия Нинова: Предлагаме да се наложи съдебен контрол върху безконтролни актове на прокуратурата

"Днес внасяме промени в Закона за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, с които предлагаме да се наложи контрол върху безконтролни досега актове на прокуратурата. Много време в българското общество се води дискусия за необходимите промени в съдебната власт, за правомощията на прокуратурата и главния прокурор."

Това заяви в Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тя обясни, че ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да заведе досъдебно производство по различни причини - икономически, лобистки, политически, този процес приключва той е затворен в рамките на прокуратурата и до главния прокурор.

„Това създава чувство за несправедливост у хората и предпоставки за произвол - ето защо, принципно и от доста време настояваме за налагането на контрол върху действията на прокуратурата. Внасяме предложение този контрол да се осъществява от независимия български съд“, заяви още Нинова.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Председателят на левицата поясни предложението на БСП - всеки, който е подал сигнал и не е получил според него адекватен отговор, може да обжалва действията на прокуратурата пред съда. Съдът може да потвърди решението на прокуратурата или да го отмени и да го върне обратно, със задължителни указания за прилагане на закона.

„Смятаме, че това е възможност – чрез закона да се създаде рамка, в която да не се допускат произволни действия, злоупотреби от страна на прокурори и че ще се възстанови чувството за справедливост у онези, които очакват истинско правосъдие в България“, каза още Нинова.

Тя обърна внимание, че този въпрос е поставен на дискусия многократно от Комитета на министрите на Съвета на Европа, от осъдителни решения в Съда в Страсбург, в заключенията на проведения наскоро форум на европейски прокурори, независим анализ на българската прокуратура, но досега нищо не е правено.

„Днес предприемаме конкретни действия, за да се наложи контрол върху действията на прокуратурата“, заключи тя.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар