Вторник, 29 Септември 2020

Неделя, 01 Декември 2019 11:30

Арх. Здравков: Проектът за нова визия на пл. “Св. Неделя” хармонизира с околната среда

Новият облик: с фотоволтаици – нощем ще светят, денем от тях ще зареждаме мобилните си телефони, със събраната в тях дъждовна вода пък ще се разхлаждаме

Площад „Света Неделя” в София ще бъде с нов облик. Общината възложи конкурс за проектиране. В него участваха архитектурни студиа на световно ниво, привлечени от културното ни наследство. В петък международно жури определи победителя – студио „Фуксас”. По думите на експертите всеки от кандидатите за реновирането на сърцето на София се радва на международно признание. А проектите на "Фуксас" говорят за тях във всеки град, и то не само на Стария континент. 

„За нас водещите елементи в модерния облик на София са хората, природата, историята и новите технологии. Събрахме ги в един проект, с който вашият град да бъде разпознаваем за целия свят”, посочи арх. Микеле Чинини.

Планът на „Фуксас” е да направи пространството пред храма "Света Неделя" достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен с фотоволтаици. Нощем те ще светят, а денем от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода пък ще ни разхлажда през лятото.

Идеята е приета от почти цялото жури, с изключение на един от членовете му. Архитект Борислав Игнатов е подписал с особено мнение. „Има много големи проблеми с комуникацията, особено пешеходното движение. Те могат да бъдат поправени, но според мен не е целта да се правят компромиси. В крайна сметка обаче това е решението на 15-членното жури”, коментира Игнатов.

„Това е добро решение за модерна, но ненатраплива, елегантна градска среда. В изготвянето на техническото задание ще има много сериозна дискусия за това в каква степен да бъдат представени тези фотоволтаични елементи. Те обаче са част от осветлението и това трябва да го имаме предвид”, каза председателят на журито Малина Едрева.

Ако няма обжалване, студиото ще проектира  догодина. Строежът ще започне през 2021-ва. Всяка стъпка ще се съгласува с общината. Градската управа ще има последната дума и за бюджета, който по първоначални изчисления възлиза на около 17 млн. лева. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Надявам се членовете на журито да са се спрели на най-добрия проект, който да бъде и красив, и функционален. Надявам се той да представя по един добър начин останките от древна Сердика и да може и да бъде изпълнен”, добави кметът на София Йорданка Фандъкова.    

Архитектурният проект на арх. Фуксас е концептуален проект в идейна фаза. Отзивите са много положителни. Важно е, че тук ще работи едно от топ архитектурните студиа в света, то ще остави своя подпис във високи клас архитектура. Той ще постави София на едно друго място, на град с европейско и световно значение, коментира главният архитект Здравко Здравков.

Той обясни, че това е най-щадящият проект, който хармонизира с околната среда, предвид това, че имаме доста сложна археология. 

Във всички проекти намерих една добра идея. Но този проект е изпълним, за разлика от другите проекти. Търсихме проект, който може да се реализира, има отношение към контекста на средата и е естетически издържан, аргументира избора на проекта арх. Здравко Здравков.

Той  увери, че проектът на Максимилиано Фуксас може да бъде изпълнен. Тепърва имаме много работа, това е концептуален проект, може да се намали броят на технологичните навеси, ще имаме препоръки, допълни той. 

Преценено е, че този проект отговаря на критериите ни като възложител и той може да бъде реализиран в рамките на мандата – до 2023 г., допълни Здравков.

Главният архитект на столицата коментира и намерението на кмета на район „Лозенец” да поиска от ДНСК да нареди събарянето на небостъргача „Златен век”.

„Желанието на кмета беше тази сграда да се приведе в съответствие с общия устройствен план. Важно е да се обърне внимание кога се издава разрешението за строеж. Това се случва два дни преди влизането на общия устройствен план. Моето мнение е, че мястото на тази сграда не е там. Въпросът е, че ние трябва да се съобразяваме със закона”, посочи Здравков.

Резултат с изображение за пл. “Св. Неделя”

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар