Неделя, 15 Декември 2019
Неделя, 01 Декември 2019 13:25

Йордан Цонев: Оставките вече не са отдушник на натрупаното напрежение

В България са правени истински реформи по времето на премиера Иван Костов, по времето на СДС, във времето, когато приемаха България в Европейския съюз и НАТО, заяви депутатът от ДПС. 

"Вероятно натрупани проблеми в системата. Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска, защото доста системи стоят нереформирани". Това каза пред БНР депутатът и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев в коментар на поисканата от Бойко Борисов оставка на социалния министър Бисер Петков. 

"Няма нищо нелогично в тези оставки, но те вече не са отдушник на натрупаното напрежение", каза той в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" на БНР.

По думите на Цонев това е била и основната критика на ДПС към бюджета за 2020-а година - липсата на реформи: Йордан Цонев заяви, че в България са правени истински реформи по времето на премиера Иван Костов, по времето на СДС, във времето, когато приемаха България в Европейския съюз и НАТО. 

"Когато не правиш реформи, когато един сектор, като здравеопазването, работи в уникален вид - такъв няма никъде, няма как този сектор да подобри ефективността си. Обществото иска да има реформи в нереформираните сектори". Според Цонев бюджетът за 2020-а е "повече от същото", защото има повече приходи, но разходите са неефективни:

"Реформите се правят с програма. Те се правят с политическа воля и съгласия. През бюджета се вижда какви ще бъдат реформите", заяви депутатът от ДПС и уточни, че това, което Движението вижда в Бюджет 2020, е липса на реформи.

ДПС и на второ четене ще гласува против бюджета: "Предложихме промени - те не ги приеха, повече няма какво да предлагаме, а няма и възможност", добави той.

"Ще подкрепяме всички законопроекти, които отразяват евроатлантическата ни ориентация, абсолютно всички, независимо, че ГЕРБ и националистите са на власт. Ние няма да променим нашата политика. ДПС се е борило 30 години България да бъде член на ЕС и НАТО", категоричен бе Цонев, но уточни: "Нашето отношение към ГЕРБ е остро от първия ден на това правителство".

За предстоящия избор на лидер на ДПС

Във връзка с предстоящия през април 2020-а година избор на лидер на ДПС, Йордан Цонев заяви, че оценката за работата на на Мустафа Карадайъ е отлична и изброи примери, които, според него, са достатъчни за преизбирането на Карадайъ за лидер на Движението за права и свободи.

"Няма такива амбиции", заяви Цонев в отговор на въпрос дали и той би влязъл в надпреварата за лидер на ДПС.  

Прокуратурата и КПКОНПИ

Зам.-председател на ДПС Йордан Цонев заяви, че до официалното назначаване на Иван Гешев за главен прокурор не би коментирал избора му, защото това е избор на професионалната гилдия.

По думите на Цонев ДПС все още не са решили кого да подкрепят за шеф на Антикорупционната комисия и изрази мнение, че не вижда проблем да подкрепят номинацията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, защото е блестящ юрист с голям стаж на най-висшите постове и като съдия, и като главен прокурор. 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 01 Декември 2019 13:25
  Сидеров: Не съм част от управлението!

  Каракачанов има две детски мечти – да бъде министър на отбраната, другата е да измести АТАКА и Волен, която няма да се сбъдне, категоричен е партийният лидер.

  Да си част от управлението, означава да взимаш решения. Как да съм част от управленската коалиция, като не участвам в нея по никакъв начин. Нито участвам в Коалиционен съвет, който взима решения и който казва какво да се гласува в парламента, нито по някакъв начин съм търсен за каквито и да било решения. Нямам участие във властта! Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров в предаването „Плюс-минус” по Нова ТВ.

  „Става дума за решения, които засягат живота на много хора”, коментира той. Сидеров посочи, че пенсиите не бяха вдигнати на 300 лв., за сметка на партийните субсидии, за които НФСБ и ВМРО изнудиха ГЕРБ.

 • Неделя, 01 Декември 2019 13:25
 • Неделя, 01 Декември 2019 13:25
  Венци Мицов: Думата "АЗ" не би трябвало да съществува в изказа на нито един управляващ лидер

  Гледайки го, наблюдавайки езика на тялото, изказа, си мисля, че това не е министър-председател на съвременна демокрация, а цар на абсолютна монархия, в която и да направим избори, царят си е един и същ и само и единствено от него зависи дали нещо може да стане или не, пише в социалната мрежа музикантът и бивш столичен общински съветник Венци Мицов

   

Оставете коментар