Петък, 14 Август 2020

Вторник, 03 Декември 2019 13:11

Деница Сачева е новият социален министър

Кандидатурата в Народното събрание беше представена от вицепремиера Томислав Дончев. Сачева ще замени на този пост Бисер Петков

На извънредно заседание днес депутатите одобриха смяната на министъра на труда и социалната политика. "За" гласуваха 114, против - 106, събщава БНТ. На мястото на подалия оставка Бисер Петков ще бъде назначена Деница Сачева. Сачева е настоящ заместник министър на образованието, бивш заместник министър на труда и социалната политика.

Гласуването на Сачева предизвика сериозно обсъждане в пленарната зала и дебатът продължи повече от два часа. Своите позиции дадоха както управляващите, така и опозицията. Твърдо срещу избора на нов социален министър се обявиха от БСП и ДПС. Срещу кандидатурата обявиха, че ще гласуват и от "Атака" и "Воля".

Деница Сачева започва политическата си кариера именно в Министерството на труда и социалната политика. Кандидатурата й беше представена днес от вицепремиерът Томислав Дончев.Той я описа като професионалист, който се ползва с доверие в социалната сфера.

Депутатът от "Атака" Венцислав Чукулов поиска преди да бъде избрана Сачева да даде своята позиция по темите - Истанбулска конвенция и промени в закона за социалните дейности.

От опозицията път настояха да научат каква е причината за освобождаването от поста на социалния министър Бисер Петков. Според депутатът от БСП Драгомир Стойнев, смяната на социалния министър показва "криза във властта на всеки премиер" и "провал на социалната политика на правителството".

Отговор на поставените от опозицията въпроси даде вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му, "някой говори силно когато няма какво да каже".

От групата на ДПС се обявиха срещу гласуването на новия социален министър днес. Мотивът - няма належаща нужда на извънредно заседание да бъде гласувана точката. От партията поискаха и също аргументи за смяната на социалния министър. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обяви, че забавянето на реформите в сферата на социалната политика не е по причина на отстранения министър Бисер Петков.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В разискванията се включи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разкритикува позицията на ДПС и я определи като политическа. "Не виждам защо такава значимост се дава на смяната на един министър с друг", коментира Симеонов. Симеонов обаче призна, че наистина отстраненият социален министър Бисер Петков е експерт. Симеонов обаче защити новата кандидатура на Деница Сачева.

Като явно неуважение определи смяната на министъра на труда и социалната политика лидерът на левицата Корнелия Нинова, която поиска всеки един министър да се аргументира защо не може да работи с освободеният министър Бисер Петков.

От "Воля" обявиха, че няма да подкрепят също кандидатурата на Деница Сачева, заради досегашната й работа като зам.-министър на образованието.

Кандидатът за социален министър Деница Сачева също взе думата, за да се защити срещу нападките на депутатите. "Социалната политика е комплексна политика, която задължително трябва да включва познания както в областта на социалната сфера, финансите и здравеопазването, смятам че имам необходимия опит включително и административен", обясни от парламентарната трибуна Сачева.

Сачева определи получените критики като "дезинформационна кампания направена в нейна чест". "По отношение на Истанбулската конвенция вече има решение на Конституционния съд. Аз съм за традиционното семейство", каза още Сачева. Тя обяви, че социалната политика трябва да обединява хората, а не да ги разединява. "Диалогичност, баланс и добронамереност" са думите, които ме характеризират каза още Сачева.

Заседанието на Народното събрание днес ще продължи с гласуване на второ четене на бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 03 Декември 2019 13:11
  Явор Божанков: Хората искат справедливост, която Борисов не може да им даде

  БСП ще внесе нов вот на недоверие

  "От БСП имахме сериозни основания да поискаме извънредно заседание на Народното събрание. Анализът не е толкова в неявяването на ГЕРБ, колкото в причините, поради които трябваше да дойдат и нашето основание да ги извикаме. За нас е ясно - 4 години искахме вотове на недоверие, напускахме парламента, оставката на правителството я искахме от първия ден на това Народно събрание. Нерешаването на проблемите от страна на управляващите доведе до огромно недоволство и избухването на протестите". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред bTV. 

  БСП обмисля внасянето на нов вот на недоверия. Още се обсъжда темата му, заяви депутатът от левицата. Наложително да има изслушване на премиера в парламента, категоричен е Божанков по повод проваленото изслушване в четвъртък. Тогава управляващите провалиха извънредното заседание, свикано по искане на БСП и така покриха Бойко Борисов.

  "Борисов твърди, че има две основания да не подава оставка - работещ парламент, който да решава проблемите на хората, и задаващата се икономическа криза. Управляващите обаче правят точно обратното - бойкотират работата на същия този парламент и раздават държавни пари на администрацията с цел да си купят спокойствие.  С действията си ГЕРБ създадоха освен здравна и икономическа, но и остра политическа криза. С вчерашния бойкот на парламента ГЕРБ показаха, че на тях просто не ги интересува - за тях няма значение и не изпитват нуждата да отговарят на въпросите на обществото", подчерта Божанков.

  Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

  "Борисов се опита да раздава пари, и то държавни пари. В нормалните европейски държави това става с актуализация на бюджета. Във Франция вече има три такива актуализации. В България никой не знае какво е състоянието на хазната. Това и физическото и вербално насилие над журналисти на конференцията на ГЕРБ, ни даде основание да извикаме министър-председателя и ГЕРБ в парламента. Първо, да направим разчет откъде ще дойдат тези пари и какви пари харчи Бойко Борисов и второ, какво е отношението на властта към насилието. Това, което стана с журналистката Полина Паунова е абсолютно недопустимо. Насилието е и невербално. Всичко, които си позволят критика към управлението биват брутално атакувани", коментира депутатът от левицата.

  Той открои двете основни теми в обществото - оставката на Борисов и оставката на Гешев. Според Божанков големият въпрос е дали правителството реагира адекватно и тези основанията за оставка отпадат или се увеличават: "Дотук Борисов се опитваше да успокоява протестите с пари, но се оказа, че хората не искат пари, а искат справедливост. Борисов справедливост на това общество не може да даде".

  Явор Божанков обърна внимание, че в разгара на най-голямата криза, прокуратурата, призвана да се бори с нагласените обществени поръчки, си е купила 2 джипа за близо половин милион лв. с нагласена обществена поръчка. "Изискването е било те да бъдат с поне 400 конски сили, защото явно с по-малко прокуратурата не може да се движи. Това е основание веднага да се направи изслушване на главния прокурор", добави той.

  "Истината е, че сегашната ситуация е много по-голяма от БСП и от всяка друга политическа сила. Хората изискват двете оставки, искат промяна на модела на управление и казват: "Мутрите вън!". Тези искания нямат цвят и не можем да им поставим граници в рамките на една политическа партия. Големият извод е, че така не може да продължава. Който и да управлява оттук нататък трябва да знае, че насреща си няма прости хора, а има народ, който ще го свали от власт всеки път, когато прекрачи тази граница", завърши Явор Божанков.

 • Вторник, 03 Декември 2019 13:11
  Протестиращи посрещнаха депутатите пред НС с яйца и домати

  И днес продължават протестите с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

  В столицата остават блокирани трите възлови столични кръстовища - Орлов мост, пред Ректората на СУ и на площад „Независимост“ в т.нар. триъгълник на властта.

  И бул. „Дондуков“ остава блокиран от майките от „Системата ни убива“.

  Протестиращи се събраха и край Народното събрание преди днешното извънредно заседание на депутатите.

  Демонстрантите - няколко десетки, посрещнаха народните избраници с яйца и домати и с викове "Оставка!".

  Полицейското присъствие в района е засилено. 

 • Вторник, 03 Декември 2019 13:11
  Сачева: Говорете си, Фейсбук пехливани, не ми пречите

  Социалният министър обясни, че мерките, предвидени в закон са заслуга на Борисов, защото проявил воля да ги изпълни

Оставете коментар