Сряда, 12 Август 2020

Петък, 06 Декември 2019 10:14

Кристиан Вигенин за партийната субсидия: Постъпете като държавници, а не да натривате носа на опозицията

Валери Жаблянов към управляващите: Свикнахте 10 години да живеете в политически разкош; Стоян Мирчев: БСП иска да защити плурализма;

„Демокрацията и европейските стандарти в политиката не са даденост и трябва да се отстояват всеки ден. Днес обезсилването на тези принципи се случва пред очите ни. С решението за 1 лев субсидия управляващите върнаха партиите преди 1989 г." Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Той обясни, че  зад цветната фасада на медийния плурализъм е скрита една сиво-черна картина, която ни праща в дъното на класациите по свобода на медиите. Вигенин допълни, че през лятото, непосредствено преди предстоящите местни избори, е бил извършен двоен удар - един пряко срещу опозицията, вторият срещу устоите на държавата: "С орязването на субсидията  политическият плурализъм в България беше застрашен. От друга страна се откри възможността чрез неограничените дарения от юридически лица, напълно законно, големият бизнес да нахлуе в политиката и да бъде завършено овладяването на страната от олигархията”.

Вигенин посочи, че тези две стъпки са в ярко противоречие на ОССЕ, Съвета на Европа и Венецианската комисия.  „Днес имаме шанса да ревизираме тази грешка, преди да е довела до тежки последици. Постъпете като държавници, а не да натривате носа на опозицията, за да си отмъстите на един безкомпромисен лидер на опозицията”, каза той и призова управляващите, да не забравят че рано или късно ще се окажат в опозиция.

„Нека спрем тази безперспективна игра и да очертаем граници, които да не бъдат прескачани”, завърши Кристиан Вигенин.

Валери Жаблянов към управляващите: Свикнахте 10 години да живеете в политически разкош

"БСП няма да ви се моли за пари, БСП няма да се моли и на г-н Борисов за пари. Нашето предложение не е да се дадат едни пари, предложението ни е обратното на вашето разбиране за политиката в България. Нашето предложение е за това в България изборите да се провеждат с политически средства. Вие свикнахте на много пари, свикнахте 10 години да живеете в политически разкош. Да печелите пари, да се възпроизвеждате с държавните пари и да печелите следващите избори с още повече пари". С тези думи се обърна към управляващите народният представител от ПГ на "БСП за България" Валери Жаблянов. По думите му този подход в политиката не може да бъде наречен политически плурализъм, идейна бора, политическо противопоставяне. "Вие изменихте Конституцията. Изменихте смисъла на Конституцията и нейните принципи", коментира Жаблянов.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"БСП не излезе открито срещу референдума на Слави Трифонов, защото половината от въпросите бяха отхвърлени от Конституционния съд", подчерта депутатът.

"Крайно време е парламентът да се замисли за рамките на политическата демокрация в България. Крайно време е всички ние да се замислим за мястото и ролята на политическите партии за функционирането на политическата ни система", категоричен бе социалистът.

Стоян Мирчев: БСП иска да защити плурализма

„ДПС говореха за популизъм. Да не забравяме, че те предложиха партиите да минат в ръцете на бизнеса в България. Това, което предлага  БСП е с една единствена цел – да защитим плурализма”. Това заяви народният представител от ПГ "БСП за България" Стоян Мирчев. Той обясни, че в противен случай  политическият живот ще бъде под  корпоративен диктат.  „А точно това е целта на ДПС. Това, което правите, е лицемерие, защото в този парламент вие сте в коалиция с ГЕРБ”, коментира  Мирчев. Социалистът допълни, че проблемът е, че единствените, които искат дебат, са БСП. Той добави, че не е  редно  ДПС  да говорят за дебати.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 06 Декември 2019 10:14
  Корнелия Нинова: Готвим се за предсрочни избори. На България е нужен стратегически план, а не хаотични действия

   

  "Задава се икономическа и социална криза. Много се закъснява с мерките, които са необходими, за да бъде тя приета по-леко от икономиката и от домакинствата. Редица европейски държави отдавна са приели мерки, с които да омекотят кризата, докато българското правителство не е правило нищо такова. Мерките, които въведоха през април и май не сработиха. От този над милиард, който беше обещан за икономиката, около 60 млн. реално са стигнали до нея. Доходите намаляха, безработицата се увеличи, цените растат нагоре. Наесен тези процеси ще се задълбочат. Нужен е стратегически план, а не хаотични действия за потушаване на напрежението. Този план да съдържа анализ на най-важните сектори в икономиката, които носят добавена стойност и мерки, с които те да бъдат подпомогнати. План за инвестиции - външни и вътрешни - държавни. Всеки загубен ден ще е пагубен за производството и домакинствата." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР.

 • Петък, 06 Декември 2019 10:14
  Корнелия Нинова към българските социалисти: Съдбата на БСП и на страната ни е във ваши ръце

  Скъпи социалисти,

  В последните 4 години минахме заедно през много изпитания. Благодаря ви за вярата и силите. Не се предадохме и не продадохме партията. Спечелихме президентските избори, удвоихме депутатите в българския парламент, увеличихме депутатите в Европейския, увеличихме кметове и общински съветници.

 • Петък, 06 Декември 2019 10:14
  Александър Симов: Подкрепям Корнелия Нинова, тя е първопроходецът в битката с мутрите

  Народният представител официално си направи отвод като кандидат за председател на социалистическата партия

Оставете коментар