Петък, 25 Септември 2020

Събота, 14 Декември 2019 14:29

Зоран Заев и Бойко Борисов лично ще обсъдят въпроса за езика, но на какъв език?

Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и е установен в международен план, каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Зоран Заев пък изрази в македонските медии очакването, че България трябва да „преодолее въпроса с македонския език“.

 

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще се срещне с българския си колега Бойко Борисов, за да обсъдят въпроса за македонския език, който Българската академия определи като български диалект, предава електронното издание на скопския вестник „Вечер“. 

„В края на декември или началото на следващата година ще се срещнем и ще си поговорим. Ние сме приятели, възнамеряваме да бъде европейци“, каза Заев. Той не разкри как Македония ще реагира по този въпрос. 

„Официалната позиция на България е декларацията на Парламента, няма друга официална позиция“, заяви българският посланик Ангел Ангелов. 

Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и е установен в международен план, каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. 

Зоран Заев изрази в македонските медии очакването, че България трябва да „преодолее въпроса с македонския език“. Изявлението му идва след т.нар. харта за македонския език на Македонска академия на науките и изкуствата (МАНУ).

От ВМРО определиха Хартата като провокативна и ненаучна. Тя бе посрещната с остра реакция от лингвинисти от Българската академия на науките, като заяви, че македонският е диалект на българския език (виж ПОЗИЦИЯ на БАН). Всичко това се случва вследствие на съзнателното спиране на работата на Съвместната комисия по исторически въпроси между България и Северна Македония заради политизирани тези на историци от Скопие. 

От ВМРО напомнят, че в международното право няма акт за „признаване на езика“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Северна Македония ще реагира на позицията на БАН, че македонският език е диалект на българския език. Властите в страната първо ще разгледат подробно изявлението на БАН, след което ще последва реакция от външното министерство на Северна Македония.

Декларацията, приета от българския парламент през октомври тази година, подкрепя пълната интеграция на Северна Македония в ЕС, но при условие че страната отговаря на поредица от условия - първото е реален напредък в прилагането на споразумението за добросъседство, вторият набор от условия е за работата на смесената комисия и третата група е, никъде в документите на ЕС да не фигурира понятието „македонски език“ или ако необходимо да използва термина „официален език на Република Северна Македония“, припомня македонската медия „Алсат М“.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар