Събота, 30 Май 2020

Понеделник, 30 Декември 2019 15:02

Румен Петков: Настояваме прокуратурата да докаже на българските пилоти, че рушветът не е по-ценен от техния живот

Ние от АБВ настояваме прокуратурата действително да проведе едно разследване, с което да каже на българските пилоти, че рушветът не е по-ценен от техния живот. Това каза на пресконференция в Плевен лидерът на ПП АБВ Румен Петков, предаде „Фокус“.

,,Ще спра вниманието Ви само върху един въпрос, свързан със спечелването на една тежка битка за националната сигурност на България и за сигурността на българските военни пилоти. Още август месец ние алармирахме за една обществена поръчка на Министерство на отбраната за ремонта на самолетите L-39. Изрично казахме, че начинът и технологията на провеждане на обществената поръчка са дълбоко порочни, предварително подготвени и така направени, че да бъдат спечелени от конкретен стопански субект. Вътре в обществената поръчка се допуска резервни части за самолетите L-39 втора употреба. Ремонтът се извършва в нелицензиран завод в Украйна, ние предупредихме”, каза Румен Петков.

,,Изрично предупредихме, че фирмата няма техническата документация. Министър Каракачанов се държа естествено и по медиите и по националните телевизии обяви доста цинично, че всичко върви както трябва. По моя информация от фирмата преди дни са депозирали писмено заявление в Министерство на отбраната, че не са в състояние да изпълнят обществената поръчка”, каза още Румен Петков. Той допълни, че срокът за изпълнението на обществената поръчка е изтекъл през месец септември.

,,Ние от АБВ настояваме прокуратурата действително да проведе едно разследване, с което да каже на българските пилоти, че рушветът не е по-ценен от техния живот и да покажем, че националната сигурност е институционално защитена. След като ние от АБВ можем да заявим, че спечелилата фирма няма и няма как да има техническата документация, а Министерството на отбраната със съответните разузнавателни и контраразузнавателни звена не знае това нещо, значи или всички служители в разузнавателни и контраразузнавателни звена са абсолютни некадърници, което не го вярвам. Или Министърът на отбраната и командващият военно-въздушните сили са хора, които обслужват други интереси, а не интересите на Българската авиация. Това са неща, които обществото трябва да знае”, каза още Румен Петков . ,,От АБВ се гордеем, че спечелихме тежка битка в името на националната ни сигурност и сигурността на българските пилоти”, посочи още Румен Петков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар